Holandský Jndiana Jones našel neocenitelný artefakt

Detektivovi, který se specializuje na umělecké poklady, předali artefakt, v překvapivém přestrojení, u dveří jeho vlastního domu.

Nizozemský mistr detektiv Arthur Brand obdržel 139 let staré mistrovské dílo, které bylo v březnu 2020 ukradeno z nizozemského muzea, zabalené v polštáři a nákupní tašce. 

Neukradl jen Van Gogha

Muž, který obraz předal, neměl s loupeží, za kterou byl skutečný zloděj již v roce 2021 odsouzen k osmi letům vězení, nic společného. Ale v době, kdy byl zatčen, byla díla v hodnotě milionů eur již prodána. K loupeži došlo během uzavírek kvůli koronaviru v Muzeu Singera Larena v Larenu , kam bylo dílo zapůjčeno. 

Zloděj kladivem rozbil dvoje skleněné dveře, aby se s obrazem dostal. (Loupež zaznamenal kamerový systém muzea, video najdete níže.) Zloděj francouzského původu, devětapadesátiletý Nils M., žil nedaleko od Laren a jeho DNA byla nalezena jak zde, tak v Leerdam Museum, ze kterého jej ukradlo dílo Franse Halse. 

Muzeum Singera Larena, kde byl obraz ukraden Patrick van Katwijk / Getty Images Maďarsko

Způsobilo „majiteli“ spoustu bolestí hlavy

Obraz z roku 1884, známý jako Jarní zahrada, měl být používán zločineckými skupinami k získání kratšího trestu odnětí svobody. Arthur Brand už v červnu 2020 poslal fotografie, aby to dokázal; mají umělecký poklad a podle něj ho současný, ne však právoplatný, majitel vrátil, protože způsobil příliš mnoho bolestí hlavy, než aby si ho nechali. Na oplátku však požádal o úplnou mlčenlivost. Potkali se na narozeninové oslavě, kde muž vysvětlil, proč se chce zbavit díla za miliony eur .

Ředitel muzea to vzal z baru 

Poté, co detektiv obraz obdržel, spěchal do baru poblíž jeho domu. Zde na něj čekal ředitel Groningerova muzea, který si ověřil, že jde skutečně o ukradená umělecká díla. Příběh je o to napínavější, že povlak na polštář, ve kterém bylo dílo umístěno, byl krvavý, ale důvod je prozaický: muž si pořezal prst, a proto se ušpinil textil. Přestože na obraze byly nějaké škrábance, protože papír, na který jej umělec maloval, je připevněn k panelu, nebyl nenávratně poškozen zvracením posledních tří a půl let. 

Kirk Douglas jako Van Gogh; 
za svého života nebyl doceněn, nyní mají jeho obrazy hodnotu milionů eur
Bettmann / Getty Images Maďarsko

Obraz je v současné době ve Van Goghově muzeu, kde se mu snaží vrátit jeho zašlou slávu. Ředitel uvedl, že loupež pro ně byla takovým traumatem, že už nepůjčují.