Horší než dobytek: 5 zemí, ve kterých je lepší nenarodit se jako žena

Po celém světě probíhá boj za práva žen, v některých úspěšných, v jiných ne tolik. Zajímavé  vypráví o 5 zemích, ve kterých je lepší nenarodit se jako žena.

1. Afghánistán

Islamistické hnutí Taliban, které vzniklo v Afghánistánu v roce 1994 a v letech 1996 až 2001 fakticky ovládalo většinu státu, dokázalo za pouhých 5 let zorganizovat ženám v zemi skutečné peklo. Podle samotného Talibanu se tak stalo v zájmu „zachování důstojnosti a cudnosti žen“.

V roce 2002 byl režim Talibanu zrušen a práva žen jsou zakotvena v ústavě, ale de facto jsou ženy stále utlačovány. 9 z 10 afghánských žen zažilo fyzické a sexuální násilí. Průměrná délka života žen je 44 let. 85 % žen při porodu nedostává lékařskou péči, a proto je Afghánistán první na světě v počtu úmrtí kojenců.

2. Demokratická republika Kongo

Výbor OSN pro odstranění diskriminace žen nazval tento stát „světovým hlavním městem znásilnění“. Přibližně 400 000 žen je ročně vystaveno sexuálnímu násilí. To je – 45 každou hodinu. Jen se zamyslete nad tímto číslem. Po Velké africké válce gangy nepřestaly útočit a unášet ženy. Průměrná délka života žen v DRK je pouhých 57 let.

Pokračování na další straně