HROZNÉ TAJEMSTVÍ SIROTKŮ Z TITANICU: Když přežili ztroskotání, vyšla najevo děsivá pravda

Kdo jsou oni?

Jakmile noviny zveřejnily fotografii chlapce, rychle se rozšířila a zaznamenala obrovský ohlas . Pro mnoho rodin, které stále hledaly odpovědi, se bratři stali posledním zábleskem naděje, že by jejich blízcí mohli být zachráněni.

Obyvatel Iowy Frank Lefebvre cestoval celou cestu do New Yorku v naději, že „Titanic Orphans“ jsou dvě z jeho dětí. Když tam však dorazil, potvrdila se hrozná pravda: jeho žena a čtyři děti se potopily s lodí.

Bohužel se zdálo, že nikdo z mnoha lidí, kteří ve státě hledají své blízké, malé chlapce nezná. Nakonec ten příběh slyšela znepokojená matka ve Francii jménem Marcel Carretto . Byla rozrušená kvůli pohřešovaným synům a okamžitě nastoupila na loď do New Yorku.

16. května 1912 se Marcel konečně setkal se svými dvěma syny. Nakonec je objala a ulevilo se jí, když je našla živé, vzhledem k okolnostem jejich odchodu. Myslela si, že její chlapci byli uneseni.

Ale jak je to možné?

Začněme od začátku:

Chlapcova skutečná jména byla Michel Jr. a Edmond Navrátil . Vyrůstali v Nice ve Francii se svou matkou a svého otce Michela Navrátila vídali o víkendech, když byl pár rozvedený. Těsně před cestou na Titanic trávili bratři Velikonoce se svým tátou .

Navrátil vzal své syny, aby ublížil své bývalé manželce. Koupil si tři lístky druhé třídy na Titanic, aby mohl s dětmi utéct. Odtud byl plán přestěhovat se do Anglie.

Ustaraná matka Jakmile prázdniny skončily, nemohla najít své děti ani bývalého manžela. Jak si dokážete představit, Marcel byla zdrcená a myslela si, že své děti už nikdy neuvidí. Za pouhých pár dní Navrátil, Michelle a Edmond úspěšně nastoupili na loď v Southamptonu, ale pod falešnými jmény.

Výstřižek z novin zmiňuje bratry jako Louis a Lolo.

Existují určité neshody ohledně toho, které falešné identity Navrátil původně vytvořil pro své syny. Některé ukazují, že bratři se jmenují Louis a Lola. Ale jsou zmíněny i Momon, Lotto a Lump. S jistotou víme jen to, že všichni tři používali falešné příjmení Hoffman .

Vzdálená vzpomínka Malý Michel neměl ponětí o otcově spiknutí s cílem je unést; byl přece jen dítě. Navíc byl zaujatý velkou lodí. Jak řekl: „Jednoho rána jsme s otcem, bráchou a já jedli vejce v jídelně druhé třídy. Moře bylo ohromující. Cítil jsem se naprosto v pohodě.“

Veškeré kouzlo té lodi zmizelo v noci 14. dubna. Michel cítil znepokojení v tónu dospělých kolem něj. Pamatoval si, jak jeho otec jemně probudil jeho a jeho bratra, zabalil je do přikrývek a vynesl je z kabiny.

Poslední chvíle s tátou

„Když na to teď myslím, velmi se mě to dotklo. Věděli, že zemře,“ vzpomíná Michelle. Jeho otec se se svými syny připojil k ostatním zpanikařeným pasažérům na palubě lodi a hledal šanci zachránit nevinné chlapce .

Otci se zoufalým činem podařilo dostat své syny do posledního záchranného člunu. Ty poslední chvíle s tátou opravdu zasáhly Michela Jr., kterému ještě nebyly ani čtyři roky. Na ta slova na rozloučenou nikdy nezapomene.

Poslední otcova zpráva

„Až pro tebe matka přijde, což jistě udělá, řekni jí, že jsem ji moc miloval a že ji miluji. Řekni jí, že jsem očekával, že nás bude následovat, abychom mohli všichni spolu žít šťastně v míru a svoboda Nového světa,“ vzpomíná. se michel.

V očích malého dítěte se tato historická tragédie zdála neskutečná. Během Navrátilových traumatických posledních okamžiků jeho synové odpluli na záchranném člunu, zatímco je cizí lidé krmili sušenkami. Michel si vzpomínal, jak seděl vedle dívky a jejího psa. Nemohli pochopit závažnost situace.

Život šel dál Mladší z chlapců, Edmond , šel sloužit ve druhé světové válce; bohužel zemřel ve věku 43 let . Michel se zaměřil na své vzdělání a nakonec se stal lékařem a profesorem filozofie. Michel se také později v životě účastnil různých setkání přeživších Titanicu a vzpomínkových akcí.

Otcův osud Pokud jde o pana Navratriho, když bylo nalezeno jeho tělo, na jeho kartě bylo příjmení Hoffman. Byl chybně označen jako Žid. Byl proto pohřben s ostatními židovskými oběťmi na hřbitově barona de Hirsch v Halifaxu v Novém Skotsku.