Juana Maria, žena, která žila 18 let sama na ostrově

Foto: Wikipedie

Jak žila Juana Maria na ostrově?

Na jejich setkání žena nabídla posádce cibuli.

Juana Maria žila v chýši vyrobené částečně z velrybích kostí a často navštěvovala blízkou jeskyni. Živil se sušeným masem a klackem měřil čas, který na ostrově strávil sám.

Zdálo se, že byl šťastný, když se objevili námořníci, a rád s nimi ostrov opustil.

Krátký život Juany Marie v Santa Barbaře

V Santa Barbaře žil s kapitánkou Juanou Marií Nidever a jeho ženou Marií španělského původu a obě ženy si rozuměly i přes jazykové bariéry. Juana Maria trávila většinu času na verandě domu, odkud pozorovala moře. Dorazili i jeho návštěvníci, většinou domorodci, kteří mu přinesli ovoce jako dárek. Miloval koně a jeho nové prostředí na něj udělalo dojem.

Přestože jejich dialekty byly odlišné, podařilo se mu poznat některé domorodce, kteří ho navštívili, a tak se mu podařilo svůj příběh poněkud předat dál.

„Podle příběhu, který vyprávěl, zůstal na ostrově se svým synem a žil tam roky. Jednoho dne šel chlapec rybařit, jeho loď se převrhla a on zmizel. Možná se stal obětí útoku žraloka.“ Řekl Steven Schwartz , archeolog, který 25 let studoval předměty nalezené na ostrově San Nicolas.

Po smrti svého syna zůstala Juana Maria na ostrově skutečně úplně sama. Přestože se mu 18 let dařilo o samotě, jeho osamělost ho přiměla opustit ostrov, a tak se bez dalších okolků držel u Nideverovy posádky.

Juana Maria zemřela 19. října 1853, sotva sedm týdnů po příjezdu do Santa Barbary, příčinou její smrti byla pravděpodobně žaludeční infekce.

Před svou smrtí byl pokřtěn, což umožnilo, aby jeho jméno bylo zahrnuto do církevních záznamů, takže jeho historie mohla přežít pro potomky.

Juana Maria možná nebyla poslední představitelkou svého lidu, ale je téměř jisté, že byla poslední, kdo mluvil jazykem kmene nicoleño. Spolu s tím zmizel z povrchu zemského i jazyk a kultura.

Jeho příběh inspiroval román Scotta O’Della Ostrov modrých delfínů .

Zdroj.twice