Nápoj Vinea není jen obyčejným nápojem. Skrývá za sebou fascinující příběh touhy po představení přírodního, osvěžujícího nápoje ve světě plném umělých sladkých limonád. A jak se tento nápoj dostal na trh, až se stal ikonou československého trhu s nealkoholickými nápoji?
Zrození legendy
Vše začalo s vizí vynálezce docenta Jana Farkaše, který toužil přinést lidem nápoj s příchutí hroznů, zbavený konzervačních látek. Jeho první úspěšný krok byl představení Kofoly, předchůdce dnešně známého nápoje, na trh. Ale to bylo teprve počátkem.
V roce 1973 se zrodila značka Vinea, kdy Vinařské závody v Pezinku dostaly úkol vytvořit levný, ale chutný nápoj z hroznového moštu, aby konkuroval dovozům citrusových nápojů. Dcery samotného Farkaše přispěly k výběru názvu, který je odvozen z latinského slova pro vinohrad.
Vynikající receptura
Ing. Ján Farkaš, člen staré vinařské rodiny, vložil své nadšení do vývoje nápoje, využívajícího mošt odrůdy Müller Thurgau a aroma z rostliny bezinky. První lahvě Viney se fľaškovala v roce 1974 a brzy získala prestižní ocenění na potravinářském veletrhu v Brně. S postupem času se Vinea začala vyrábět i v jiných závodech, aby uspokojila rostoucí poptávku.
článek pokračuje na další stránce…