Kdo pamatuje na Vineu? Všichni jsme ji milovali!

Nápoj Vinea není jen obyčejným nápojem. Skrývá za sebou fascinující příběh touhy po představení přírodního, osvěžujícího nápoje ve světě plném umělých sladkých limonád. A jak se tento nápoj dostal na trh, až se stal ikonou československého trhu s nealkoholickými nápoji?

Zrození legendy

Vše začalo s vizí vynálezce docenta Jana Farkaše, který toužil přinést lidem nápoj s příchutí hroznů, zbavený konzervačních látek. Jeho první úspěšný krok byl představení Kofoly, předchůdce dnešně známého nápoje, na trh. Ale to bylo teprve počátkem.

V roce 1973 se zrodila značka Vinea, kdy Vinařské závody v Pezinku dostaly úkol vytvořit levný, ale chutný nápoj z hroznového moštu, aby konkuroval dovozům citrusových nápojů. Dcery samotného Farkaše přispěly k výběru názvu, který je odvozen z latinského slova pro vinohrad.

Vynikající receptura

Ing. Ján Farkaš, člen staré vinařské rodiny, vložil své nadšení do vývoje nápoje, využívajícího mošt odrůdy Müller Thurgau a aroma z rostliny bezinky. První lahvě Viney se fľaškovala v roce 1974 a brzy získala prestižní ocenění na potravinářském veletrhu v Brně. S postupem času se Vinea začala vyrábět i v jiných závodech, aby uspokojila rostoucí poptávku.

článek pokračuje na další stránce…