Když vědci viděli co leží v hrobce zešedli!

Boží hrob je typická židovská hrobka z období druhého chrámu vytesaná do přírodní skály.

Současná budova, stejně jako předchozí jeskyně, zničená v roce 1009, se nazývá Boží hrob. Symbolizuje jeskyni, ve které bylo pohřbeno Kristovo tělo. Dodnes přežila pouze samotná postel, část stěn jeskyně a část vchodu.

Po dlouhou dobu byla postel těžce poškozena poutníky, kteří se za každou cenu pokoušeli useknout a vzít s sebou část relikvie. Aby se těmto pokusům zabránilo, byla postel pokryta deskou z bílého mramoru, která postupem času zožltla. Současná deska byla položena v roce 1555 a od té doby nebyla nikdy odstraněna. Podle legendy však stále došlo k jednomu pokusu: muslimové chtěli vzít mramorovou desku na výzdobu mešity. Ale jakmile se ho pokusili pohnout, byla objevena prasklina. Jeho náhlý vzhled zastavil muslimy a deska zůstala na svém místě.

Vědci doufají, že nyní provedená práce pomůže zjistit, jak se matka císaře Konstantina, svatá Helena, dozvěděla, že tato konkrétní jeskyně je Boží hrob. Před otevřením rakve ji vědci zkoumali pomocí radarů a termografických skenerů, aby nedošlo k narušení její bezpečnosti. 

Zdroj:  The Independent.