Kvůli fotce na instagram turisté decimují vzácné krokusy

Na populární skupině na Facebooku byla zveřejněna fotka, která zahrnovala Tatera a dvě turistky, kteří pošlapávali krokusy na mýtině v Chochołowské dolině. Tato fotka vyvolala vlnu nevole mezi uživateli internetu a s oprávněním, protože pro fotografování s těmito květinami na tomto místě existují speciální pravidla.

Jarní období v Tatrách se tentokrát dostavilo o něco později než obvykle, kvůli zimě, která trvala déle než v minulých letech. Teprve nedávno se sníh začal tát a na pasekách v Chochołowské dolině se objevila zeleň a první jarní květiny, mezi nimiž jsou oblíbené fialové krokusy.

Turisté v Chochołowské dolině jsou nadšení z jarních květin a často si při procházkách vytvářejí květinové koberce, což představuje nejen krásnou přírodní kulisu pro fotografování, ale také mnohá rizika.

Mnozí turisté nevědí, že focení s krokusy v této oblasti je povoleno pouze s povolením Národního parku Tatr a podle přísných pravidel. Nedávno amatérský horolezec Marek Paw sdílel na oblíbené facebookové skupině „Tatromanacy“ fotografii, na níž dvojice turistů šlapou na krokusy na mýtině v Chochołowské dolině, což vyvolalo negativní reakce uživatelů internetu.

článek pokračuje na další stránce..