Léto ještě nekončí. Před námi jsou další teplé a slunečné dny

Poslední hodiny na našem území byly charakterizovány poklesem teploty a hojnými srážkami. Nicméně, nyní se počasí začíná zlepšovat a tato tendence bude pokračovat. Před námi se nachází další období příznivého počasí, avšak brzy se očekává příchod fronty s bouřemi, která nám přinese změnu počasí v následujících dnech.

Vlna teplého a slunečného počasí byla v uplynulých hodinách na našem území přerušena studenou frontou, která přinesla bouře, ale především déšť.

Včera bylo na našem území zaznamenáno 345 blesků, zatímco dnes jich bylo jen 300. Bouře tedy nebyly příliš elektřicky aktivní, ale přinesly hojné srážky. Nejvyšší srážkové úhrny byly zaznamenány v dolním Spiši, kde dosáhly téměř 70 mm.

V důsledku těchto hojných srážek došlo ke krátkodobému zvýšení hladiny vodních toků až na úroveň povodňových stavů. Nicméně srážky postupně slábnou, a situace se tak uklidňuje. Očekáváme, že se počasí bude nadále zlepšovat.

Nyní se blíží tlaková výše, která se nad naše území začíná přesouvat od severozápadu. Tato výše je výrazná a dokonce byla pojmenována německými meteorology jako „Quiteria“.

článek pokračuje na další stránce…