Na Česko se žene arktický vzduch: Od pondělí se ohlásí zima, přinese návrat sněhových vloček i do nížin

Převládat bude velká oblačnost a déšť nebo přeháňky. Srážky se však předpokládají jen do 5 milimetrů, na horách do 10 milimetrů. Odpolední teploty se pohybují mezi 14 až 18 °C, na jižní Moravě až 20 °C. V Čechách se během odpoledne zesílí jihozápadní vítr na čerstvý v nárazech o rychlosti 55 km/h.

V sobotu se bude počasí chovat jako v aprílu – očekává se proměnlivá oblačnost, která se bude střídat od polojasné po zataženou. Během dne se mohou vyskytnout přeháňky nebo deště na většině území, na horách to budou smíšené nebo sněhové srážky. Také je možné, že dojde k ojedinělým bouřkám. Vzduch bude vlhčí, protože bude proudit od západu. Teploty odpoledne se budou pohybovat mezi 11 až 15 °C a bude zesilovat západní vítr s nárazy až 55 až 70 km/h.

V neděli ráno se může objevit polojasno, ale odpoledne se počasí zhorší – bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na horách se očekávají sněhové srážky. Ranní teploty budou mezi 3 a 7 °C a denní teploty se budou pohybovat mezi 10 až 14 °C, na západě pak kolem 6 °C.

V pondělí se očekává příchod pozdní zimy. Bude oblačno až zataženo a místy budou padat přeháňky nebo déšť, na horách se očekává sněžení. Hranice sněžení se bude snižovat až do nížin. Ranní teploty se pohybují mezi 1 a 5 °C a denní teploty mezi 4 a 8 °C. Bude také větrno.

V úterý se počasí zhorší. Bude oblačno až zataženo a místy se očekává sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty budou mezi -5 a 0 °C a denní teploty mezi 2 a 6 °C. Bude také větrno.

Středa bude pravděpodobně oblačná až zatažená, s místy sněžení nebo sněhovými přeháňkami, přičemž v nížinách se může objevit déšť se sněhem. Ranní teploty budou kolem 0 až -4 °C, zatímco denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 3 až 7 °C.