Na světě zbývají pouze dvě samice nosorožce bílého. Jedné z nich bylo úspěšně vloženo embryo

Nosorožec tuponosý. Zdroj: Ami Vitale
Nosorožec tuponosý. Zdroj: Ami Vitale

Tým z BioRescue poprvé úspěšně vložil embryo do těla nosoroží samice.

Na planetě zbývají pouze dva jedinci samičky kriticky ohroženého severního nosorožce (také známého jako nosorožec bílý). Díky mezinárodnímu vědeckému týmu BioRescue však tito dvě samice nyní získaly naději a může být zachráněn celý druh. Vědcům se totiž podařilo úspěšně přenést embrya do těla náhradní samice.

Po smrti posledního samce severního nosorožce, Súdána, v roce 2018 se zdálo, že budoucnost tohoto druhu je beznadějná. Zbývaly pouze dvě samice, Fatu a Najin, které byly umístěny v ZOO Dvůr Králové v České republice, ale byly přesunuty do keňské rezervace Ol Pejeta, kde jsou stále pod ochranou ozbrojených strážců.

Vědci a veterináři z projektu BioRescue, pod vedením Leibnizova institutu pro výzkum zoo a volně žijících živočichů (Leibniz-IZW), se rozhodli vyzkoušet asistovanou reprodukci s embryi nosorožce tuponosého jižního. Tato metoda, která je běžně používána u lidí, koní a krav, nikdy předtím nebyla použita u nosorožců. Dne 24. září 2023 provedli odborníci úspěšný přenos dvou embryí do těla náhradní matky nosorožce jižního, která se jmenuje Curra.

článek pokračuje na další stránce…