Nemocná Elka už tři roky nepije: Jedna sklenice vody ji může zabít! Rodina marně hledá dárce

Metabolické onemocnění zvané primární hyperoxalurie způsobilo u Elky selhání ledvin. Od té doby musí podstupovat pravidelnou dialýzu. Když byla ještě miminkem, nemohla jí být transplantována nová ledvina. Nyní by však byla připravena, ale chybí vhodný dárce. Proto rodina prosí lidi o pomoc.

Elka si ráda hraje na hřišti zdroj: ar

Elka se musí pravidelně převážet z Žiliny do Bratislavy na dialýzu a zároveň nesmí pít vodu ani močit. Je to pro ni velké riziko, jelikož i malé množství tekutin by mohlo způsobit selhání srdce. Její maminka musí být neustále ostražitá a dbát na to, aby se Elka nedostala do kontaktu s žádným zdrojem tekutin.

Situace je pro rodinu velmi náročná. Musí být neustále ve střehu a dbát na to, aby se Elka nedostala do kontaktu s jakoukoli tekutinou. Když jsou v jejím okolí například sklenice s vodou, musí být velmi ostražití, aby se jí nedotkla. Před dialýzou je to pro ni nejtěžší, jelikož musí být velmi opatrní a sledovat každé její pohyby. Elka smí během dne vypít maximálně 100 mililitrů vody, což zahrnuje i tekutiny obsažené v jídle. Pokud se objeví otok, musí být okamžitě provedena další dialýza.

článek pokračuje na další stránce..