Nemocná Elka už tři roky nepije: Jedna sklenice vody ji může zabít! Rodina marně hledá dárce

Krevní skupina 0

Rodina doufá, že se brzy podaří najít vhodného dárce pro Elku. I když by chtěli manžel s manželkou darovat ledvinu, nebyli pro to přijati po opakovaných vyšetřeních. Nejvhodnějším dárcem je osoba do 40 let a s menší postavou, což pro Elku velmi komplikuje situaci. Rodina bojuje s časem, jelikož katétr, přes který je Elka dialyzována, přestává plnit svou funkci. Proto se snaží najít dárce s krevní skupinou 0 co nejdříve. Matka Elky si při zmínce o této situaci nemohla zadržet slzy.

Rodiče Elky již obdrželi několik nabídek od lidí, kteří by chtěli být dárci, ale bohužel nevyhovují potřebným kritériím. Matka Martina, spolu s manželem Robertem a sourozenci, věří, že se podaří najít vhodného dárce a zachránit tak malou princeznu. Elka má velmi ráda vodu a když jdou s rodinou zalévat nebo sbírat vodu z pramene, hraje si s ní a dává si ji na ruce. Je pro ni velkým omezením, že si nemůže dopřát napít se. Matka se při zmínce o této situaci neudržela a rozbrečela se.

Primární hyperoxalurie

Toto vzácné onemocnění není typické klinickými příznaky a může se projevit i v dospělosti. Je to dědičné metabolické onemocnění, které způsobuje nahromadění oxalátů (štavelanů) v těle. Na začátku ledviny vylučují přebytečné oxaláty, ale postupem času se ucpávají jemné struktury v ledvinách, což vede k postupnému zhoršení jejich funkce. Oxaláty se pak hromadí v celém těle a poškozují všechny orgány, což může být nevratné.

Transplantace ledviny

Během operace se cévy dárcovské ledviny spojí s cévami, které probíhají v pánvi příjemce a močovod nové ledviny se našije na močový měchýř příjemce.