Nová studie: Marihuana nesnižuje IQ. Ve skutečnosti mozku prospívá

Studie s dvojčaty překonávají omezení předchozího výzkumu. Dřívější studie, které spojovaly marihuanu s poklesem kognitivních funkcí, jako je ztráta paměti a nižší IQ, se omezily pouze na určitý časový okamžik. Nicholas Jackson, statistik z University of Southern California v Los Angeles, který byl hlavním autorem studie, vysvětlil, že takovýto výzkum nedokázal určit, co přišlo první – užívání drog nebo pokles kognitivních funkcí.

Aby se vyhnuli těmto omezením, vědci začali studovat velkou skupinu mladistvých uživatelů drog během určitého časového období. První studie zaznamenala významný pokles IQ u silných uživatelů marihuany ve věku 13 až 18 let ve srovnání s těmi, kteří marihuanu v tomto věku užívali zřídka nebo vůbec.

Autoři této studie však uznali, že opomněli zahrnout další faktory, které by mohly přispět k poklesu IQ, jako je rodinné prostředí mladistvých nebo jejich školní docházka.

Studie s jednovaječnými dvojčaty se ukázala jako účinným řešením tohoto problému. V nedávné studii vědci sledovali 789 dvojčat ve věku 9 až 11 let, kteří se účastnili studie po dobu 10 let. Během této doby absolvovali pět inteligentních testů a byly prováděny důvěrné průzkumy ohledně užívání marihuany, léků na bázi opiátů, kokainu a opíjení se. Výsledky ukázaly, že i uživatelé marihuany, kteří ztratili asi 4 body IQ, měli stejný pokles IQ jako jejich abstinující dvojčata.

článek pokračuje na další stránce…