Nová studie: Marihuana nesnižuje IQ. Ve skutečnosti mozku prospívá

Podle Nicholase Jacksona a jeho týmu vedou jejich zjištění k přesvědčení, že faktory spojené se společným prostředím dvojčat, jako je domov, škola a vrstevníci, byly pravděpodobně zodpovědné za pozorovaný pokles IQ. Výzkum ukázal, že dvojčata, která užívala marihuanu každodenně po dobu šesti a více měsíců, nevykazovala žádný pokles IQ ve srovnání s mladistvými, kteří marihuanu vyzkoušeli méně než 30krát. To naznačuje, že marihuana pravděpodobně není příčinou poklesu IQ.

Claire Mokryzová, doktorandka z laboratoře Valerie Curranové, zdůraznila, že tyto výsledky naznačují, že marihuana je nepravděpodobnou příčinou poklesu IQ.

Navíc některé studie naznačují, že kanabinoidy, chemické složky obsažené v marihuaně, mohou pozitivně ovlivňovat kognitivní funkce mozku. Kanabinoidy mohou fungovat v mozku jako antioxidanty, schopné odstraňovat a opravovat poškozené mozkové buňky. Také podporují tvorbu nových mozkových buněk a zlepšují funkci mitochondrií v mozku, což jsou energetické zdroje buněk. Tyto objevy naznačují, že kanabinoidy by mohly být potenciálně využity k léčbě různých mozkových onemocnění, jako jsou Alzheimerova, Parkinsonova a Huntingtonova choroba.

V závěru je třeba poznamenat, že i přes tato zjištění, autoři studie nevyzývají adolescenty k užívání marihuany, a zdůrazňují, že je třeba provádět další výzkum týkající se účinků marihuany na mozek.