Nový zákon v Česku: Legální trh s konopím až do 5 gramů denně na osobu

Podle Vobořila nebude regulovaný prodej konopí zahrnovat umístění produktů v regálech supermarketů. Místo toho bude konopí vydáváno zákazníkům ve specializovaných obchodech s pomocí obsluhy.

Vobořil také uvádí, že se pracuje na tom, aby byla reklama na konopné výrobky zakázána na trhu. Každá dávka bude mít jednotné balení a žádné reklamy nebo obrázky, pouze popis množství a varování před riziky.

Regulovaný trh by měl podle Vobořila sloužit jako účinný preventivní nástroj v porovnání s samotnou prohibicí. Licence na prodej a pěstování budou zpoplatněny tisícovkami korun.

Vobořil poukazuje na rostoucí černý trh s konopím po celé Evropě a tvrdí, že v Česku jsme možná už dosáhli vrcholu tohoto jevu. Vidí legální prodej jako jedinou možnost, jak zabránit jeho fungování. V Kanadě se například přibližně 70 procent černého trhu přeneslo na legální trh během posledních pěti let.

Podle současného návrhu bude regulován nejen prodej a pěstování konopí, ale také spotřebitelé a podmínky, za kterých si budou moci legálně pořídit konopí.

článek pokračuje na další stránce…