Nový zákon v Česku: Legální trh s konopím až do 5 gramů denně na osobu

V rámci návrhu bude spotřebitel muset projít povinnou registrací do speciálního uživatelského registru. Zákazníci budou moci být schopni nakupovat pouze omezené množství konopí za měsíc, aby se zabránilo tomu, aby sami začali s obchodováním s tímto produktem. Prodejci budou mít přístup k registru pomocí specifického kódu, aby mohli kontrolovat již zakoupené množství.

Pět gramů na den

Podle aktuálního návrhu bude povolená maximální denní dávka konopí na osobu až pět gramů. Avšak limit množství konopí, které bude možné zakoupit měsíčně, ještě není stanoven a zůstává v jednání.

Josef Radimecký, vědecký pracovník Centra adiktologie, tvrdí, že horní hranice 150 gramů konopí za měsíc by mohla být adekvátní, nicméně optimální množství konzumace bude individuální a závisí na zdravotním stavu a závažnosti nemoci jednotlivce. Radimecký také upozorňuje, že lidé trpící neurodegenerativními chorobami mohou denně spotřebovat až pět gramů konopí, ale většinou ho nekouří, ale přidávají si ho do jídla.

Registrace uživatelů

Podle Vobořila je i samotná registrace uživatelů předmětem debat a někteří odborníci se vyhrazují proti jejímu vzniku.

Vobořil však upozorňuje, že podobný systém už funguje v zemích jako Švýcarsko, Thajsko nebo Barcelona. Tento systém eviduje každý gram konopí od výrobce až po kupujícího, což umožňuje znát celkovou velikost trhu v zemi.

Existují otazníky ohledně obsahu látek v konopí, zejména kanabinoidů, zkráceně CBD. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil vysvětluje, že expertní skupina zvažuje, zda by zboží mělo obsahovat minimální množství této látky kvůli předpokládaným výhodám pro úzkostné a jiné negativní psychologické stavy. Někteří výrobci se však brání tomuto omezení, upozorňujíce, že to zatím nebylo potvrzeno žádnou studií.

Další otázkou je omezení maximálního množství THC v rostlině, které by se mělo pohybovat mezi 18 až 20 procenty. Pokud se podaří prosadit zavedení kontrolovaného trhu s konopím v pětici zemí, mohlo by v Česku vzniknout trhu o objemu až 150 tun za rok.