Orální sex způsobuje víc případů rakoviny než cigarety

Mnoho předních odborníků a lékařů varuje, že orální sex výrazně zvyšuje riziko rakoviny. Doktor Hisham Mehanna z britské univerzity v Birminghamu dokonce označuje orální sex za hlavní příčinu „epidemie“ rakoviny hrdla v USA a Velké Británii a věří, že může být nebezpečnější než tradiční kouření cigaret.

V posledních dvaceti letech se ve Velké Británii a v USA výrazně zvýšil počet pacientů s rakovinou hrdla. Někteří odborníci již hovoří o epidemii. Zhruba 70 % případů se přičítá HPV, sexuálně přenosnému viru, který je spojován i s několika dalšími formami rakoviny, podle britského deníku Daily Mail.

Podle portálu se doktor Hisham Mehanna z britské univerzity v Birminghamu vyjádřil, že lidé, kteří pravidelně praktikují orální sex, mají vyšší riziko rakoviny hrdla, zejména pokud mají více než jednoho sexuálního partnera. Toto riziko by mohlo být dokonce vyšší než riziko spojené s kouřením, nezdravou stravou nebo alkoholem. Toto tvrzení bylo zveřejněno v rozhovoru pro The Conversation.

Doktor Hisham Mehanna z britské univerzity v Birminghamu došel k těmto závěrům na základě toho, že u většiny nových pacientů se vyskytuje jeden specifický typ rakoviny, orofaryngeální rakovina, což je nejčastější forma rakoviny hrdla, která se vyskytuje na mandlích a v zadní části krku.

článek pokračuje na další stránce…