Pamatujete si na holčičku Pipi Dlouhou punčochu? Dnes vypadá takhle

Živá a tvrdohlavá rusovlasá dívka v oversized botách a barevných šatech, které si od první chvíle sama ušila, se ukázala jako netypická a poněkud podvratná literární postava.

Vyzbrojena fantastickou silou a velkým bohatstvím, které ji činí zcela nezávislou, Pippi odolává společenským normám a autoritě dospělých a prosazuje se jako protiváha obvyklé představě poslušného dítěte.

Pippi je jiná a nekonvenční, malá rebelka, která se vždy raději rozhoduje samostatně, místo aby přijala předem daný soubor pravidel, která dospělá společnost dětem vnucuje.

S nevyčerpatelnou fantazií a vždy odlišnými pohledy na realitu Pipi buduje alternativu k oné společnosti, dětský svět založený na zákonech hry a logice imaginace, jinými slovy – svět, kde je všechno možné.

Díla Astrid Lindgrenové jsou protkaná silným smyslem pro dobro a spravedlnost a ona sama stála celý život pevně na straně těch nejmenších a nejslabších členů společnosti.

Kromě obhajoby práv dětí je známá také svým bojem za práva zvířat a v roce 1994 jí byla udělena prestižní cena Right Livelihood Award, známá také jako ‚alternativní Nobelova‘. Literární hlas Astrid Lindgrenové je hlasem lidskosti, optimismu a veselosti a její knihy jsou cenným průvodcem dospívání a zdrojem inspirace pro každého, kdo může a chce vybudovat lepší svět.

Takhle dnes vypadá holčička, která ztělesnila postavu Pippi: