Pijeme ji každý den: Díky obsahu dusičnanů může způsobovat rakovinu!

THM jsou naproti tomu vedlejší produkty dezinfekce vody, tedy chemické sloučeniny, které vznikají po dezinfekci pitné vody, obvykle chlórem. Dusitany se mohou do těla dostat pouze potravou, zatímco THM může být také absorbován při koupání a inhalován vzduchem.

Pro posouzení vztahu mezi rozvojem rakoviny prostaty a dlouhodobou expozicí dusičnanům a THM v pitné vodě výzkumníci analyzovali 697 případů rakoviny prostaty (97 agresivních) ve španělských nemocnicích v letech 2008 až 2013. Kontrolní skupinu tvořilo 927 mužů.

Koncentrace expozice dusičnanům a trihalomethanem byla odhadnuta na základě místa bydliště a množství spotřebované vody. Údaje o složení a kvalitě pitné vody byly sbírány od obcí a podniků, zatímco balená voda – na základě informací od výrobce.

Zjistili, že ti, kteří konzumovali více dusičnanů ve vodě (více než 14 mg denně), měli 1,6krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty nízkého nebo středního stupně a téměř 3krát vyšší pravděpodobnost rozvoje agresivní rakoviny prostaty ve srovnání s muži. kteří konzumovali tyto sloučeniny v nízkých hladinách (tj. do 6 mg denně).

„Riziko příjmu dusičnanů přenášených vodou je již pozorováno u lidí, kteří konzumují vodu s obsahem dusičnanů pod maximální úrovní povolenou evropskými směrnicemi, tedy 50 mg dusičnanů na litr vody,“ zdůrazňuje vedoucí studie Karolina Donat-Vargas.

„Doufáme, že tento a další výzkum podpoří přezkum přijatelných hladin dusičnanů ve vodě, aby se zajistilo, že nehrozí žádné riziko pro lidské zdraví.“

Tyto produkty jsou klíčové

Vědci také naznačují, že tento negativní účinek dusičnanů na tělo lze snížit dietou. V tomto případě je klíčová konzumace velkého množství vlákniny, ovoce, zeleniny a vitamínu C. To vše díky obsahu antioxidantů, vitamínů a polyfenolů, které inhibují tvorbu karcinogenních sloučenin v žaludku.

Zdroj: Dlouhodobá expozice dusičnanům a trihalomethanem v pitné vodě a rakovině prostaty: Multicase–Control Study in Spain, Environmental Health Perspectives (2023). DOI: 10.1289/EHP11391