Po tropických klíšťatech Evropu trápí nové nebezpečí. Sršně asijské!

Nebezpečí představuje také další druh hmyzu, a to nový tropický druh klíštěte, který byl identifikován nedaleko České republiky.

V Česku může útočit i tropický druh klíštěte

zdroj: influentialpoints

Podle portálu TNCZ se tropický druh klíšťat s názvem Hyalomma, který je původně rozšířený v oblasti Asie a severní Afriky, nedávno objevil v Německu a následně i v Česku. Jak se tento nový druh dostal blízko Slovenska? Pravděpodobně byl přenesen migrujícími ptáky. Klíště Hyalomma se výrazně liší od běžných druhů klíšťat. Je dvojnásobně větší a má proužkovité nožičky.

U těchto klíšťat existuje riziko nákazy boreliózou, stejně jako u běžných druhů klíšťat. Nicméně, přenášejí také krymsko-konžský virus a bakterii Rickettsia aeschlimanni, která je původcem arabské hemoragické horečky.

Je problematické, že tyto nemoci nejsou běžné v naší zemi, což ztěžuje rozpoznání případných infekcí a jejich symptomů.

„V roce 2019 a také loni v roce 2022 byly hlášeny případy nálezu tohoto druhu klíštěte i v domácnostech. V prvním případě šlo o odchyt v Jihomoravském kraji a ve druhém případě v Praze 9, kdy bylo klíště nalezeno v bytě ve druhém patře domu. Předpokládá se, že se klíště dostalo do obývacího pokoje od ptáků, kteří se občas vyskytují na přilehlém balkoně. Tento druh klíštěte je do střední Evropy zavlečen migrací ptáků,“ uvedla mluvčí Státního zdravotního ústavu České republiky pro TNCZ.