POKUD JE VÁŠ JAZYK BÍLÝ, VAŠE TĚLO VÁS NA TO VARUJE: ZDE JE DŮVOD, PROČ TO NEMŮŽETE IGNOROVAT

Věnovat se příznakům stejně jako chodit k lékaři včas může zabránit rozvoji nemoci nebo ji alespoň zpomalit a některé příznaky, které nám tělo vysílá, nejsou vůbec tak složité.

Portál Bright Side zveřejnil jednoduchý minutový test, kterým si ověříte svůj zdravotní stav – jazykem. Stačí vzít obyčejnou kovovou lžičku a namočenou ve slinách s ní oškrábat celý povrch jazyka. Poté vložte lžíci do průhledného plastového sáčku a vystavte ji světlu – pod sluncem nebo pokojovou lampou.

Počkejte chvíli a podívejte se na lžíci.

Co říká vůně?

Pokud máte nepříjemný zápach, který je silný, může to být indikátorem žaludečních nebo plicních problémů. Sladká vůně může naznačovat cukrovku, kyselá zase problémy s ledvinami.

Co říká vzhled?

Pokud se na lžičce objevily nažloutlé skvrny, může to znamenat problémy se štítnou žlázou. Fialové skvrny jsou indikátorem bronchitidy, špatného krevního oběhu nebo vysoké hladiny cholesterolu. Bílé skvrny mohou naznačovat infekci dýchacích cest, zatímco pomeranče jsou často důsledkem onemocnění ledvin. 

Když se v zrcadle pozorně podíváte na svůj jazyk, všimnete si známek, které naznačují zdravotní problémy, se kterými se potýkáte.

Bílé skvrny na jazyku

Bílé skvrny na jazyku se obvykle objevují v důsledku špatné ústní hygieny, kouření nebo nadměrné (dlouhodobé) konzumace alkoholu.

Zubaři proto upozorňují, že každodenní ústní hygiena je velmi důležitá a jazyk by se měl při každém čištění zubů čistit hrubší zadní stranou zubního kartáčku. Pokud po jednom nebo dvou týdnech neustálého čištění jazyka nevidíte žádné zlepšení, doporučují vám návštěvu zubaře nebo lékaře. Bílé skvrny a hrbolky na jazyku mohou být také výsledkem infekce nebo příznakem stavu zvaného leukoplakie, který je často způsoben kouřením nebo chronickou konzumací alkoholu, říkají odborníci.

Pokračování na další straně