Probudili jste se někdy v noci vystrašení a nemohli jste se hýbat? To je důvod, proč

Michael Breu, klinický psycholog, říká, že pacienti popisují tuto zkušenost, jako by se „probudili ze smrti“.

Vše se odehrává během REM fáze spánku, tj. Té, kde se oči pohybují velmi rychle.

Pokud se probudíte během poslední fáze spánku REM, obvykle se cítíte zmatení. Vědci tvrdí, že mozek během této doby pracuje vyšší rychlostí.

Důvod, proč si lidé pamatují sny z tohoto období tak živě, je právě proto, že mozek je aktivní. Konečná fáze REM trvá přibližně 60 minut.

Fáze REM je asi 20% z celkové doby spánku. Protože mozek pracuje vyšší rychlostí, zbytek těla odpočívá. Poté se sníží schopnost svalů stahovat se. To se děje během spánkové paralýzy.

Spánková paralýza obvykle trvá od několika sekund do několika minut, ale lidé, kteří ji zažijí, mají pocit, že to trvá věčně.

„Lidé se nemohou hýbat a automaticky si myslí, že je jejich konec blízko.“ Cítí extrémní úzkost a strach jako nikdy předtím. Neexistuje způsob, jak se z toho dostat – musíte počkat na tento stav. Někdy může mít mnoho úrovní – jsou pacienti, kteří slyší, jiní vidí a dokonce cítí. “

Výzkum na Pensylvánské státní univerzitě ukázal, že spánková paralýza je častější u pacientů v psychiatrických léčebnách a mezi studenty. Stává se také, že k ochrnutí dochází u lidí, kteří spí příliš málo a jsou obecně vyčerpaní.

Ačkoli paralýzu spánku lze vysvětlit vědecky, mnoho odborníků neví, proč k ní dochází. Po staletí se lékaři snažili tento jev vysvětlit. To se často připisuje držení nebo pokusům třetích stran převzít tělo.

Výzkum však ukazuje, že spánková paralýza není nebezpečná. To nevede k žádné nemoci nebo smrti. Aby se minimalizovalo riziko jeho výskytu, lékaři doporučují více odpočinku a spánku. Pokud se to stane často, stojí za to navštívit specialistu na poruchy spánku.

Stalo se vám někdy něco tak strašného? Sdílejte své zkušenosti v komentářích.

Zdroj:Newsner