Proč lidé pomlouvají? Toto je 10 důvodů podle psychologů…

Nejistota
Podle odborníků je častá příčina, proč někteří lidé pomlouvají, jejich vlastní nejistota a kritický postoj nejen k ostatním, ale i k sobě samým. Čím více se jedinec naučí být laskavý sám k sobě, tím více bude schopen být laskavý i k ostatním.

Potřeba ujištění
Lidé mají tendenci šířit pomluvy jako způsob získání jistoty a potvrzení. Tato potřeba je spojena se snahou zmírnit pochybnosti a nejistotu a poskytnout si pocit stability a potvrzení ve složitých situacích.

Osamělost a nudný život
Někdy se lidé obrací k pomlouvání a drbům jako způsobu, jak se vyrovnat s vlastní osamělostí nebo nudou ve svém životě. Tímto způsobem se soustředí na negativní stránky druhých místo toho, aby se zaměřili na pozitivní aspekty a kvality.

Snaha šířit informace
V některých případech se šíření drbů stává způsobem, jak informovat nové lidi o určitých situacích nebo událostech. Toto chování může být považováno za prosociální, protože má za cíl pomoci a podpořit kolektivní součinnost.

Neochota pracovat na vlastních chybách
Někteří lidé se zaměřují na chyby druhých a hledají potvrzení svých vlastních názorů a přesvědčení. Tím však brání otevřenosti novým nápadům a zkušenostem.

Instinkt přežití
Někteří odborníci se domnívají, že pomluvy mají kořeny v našem instinktu přežití. Pomáhají nám shromažďovat informace o potenciálních hrozbách a spojencích ve společenské skupině, a zároveň mohou posilovat sociální vazby a soudržnost.

článek pokračuje na další stránce…