Revoluční průlom v československém IT: Představujeme TESLA PC-88, počítač, který změnil hru!

Osobní počítač TESLA PC - 88 Osobní počítač TESLA PC - 88 Foto: časopis Elektrón
Osobní počítač TESLA PC - 88 Osobní počítač TESLA PC - 88 Foto: časopis Elektrón


Počítač TESLA PC-88: Nová éra v československém výpočetním průmyslu

V době, kdy se osobní počítač PMD 85 stal symbolem československého technologického pokroku, se objevila potřeba dalšího kvalitativního posunu v oblasti výpočetní techniky. V roce 1985, kdy byl vývoj periferních zařízení pro PMD 85 ukončen a výsledky předány do k. p. TESLA Bratislava, se začalo intenzivně pracovat na novém projektu, který by reflektoval současné světové trendy a interní potřeby pro sběr a zpracování měřených dat.

Jednoznačně se ukázala potřeba přejít na 16-bitovou mikropočítačovou architekturu, což vyžadovalo revoluční změnu v procesorové jednotce. Inspirací pro novou generaci počítače se stal IBM PC/XT, jehož výkonné programové vybavení bylo klíčovým faktorem při volbě.

Avšak situace se stavebními prvky pro tuto architekturu byla komplikovaná, zejména kvůli nedostatku součástek ze zahraničí. Proto bylo rozhodnuto využít perspektivních prvků z plánu vývoje v rámci RVHP a vytvořit 16-bitový počítač, který by byl kompatibilní s IBM PC/XT, ale využíval součástky dostupné v socialistických státech.

článek pokračuje na další stránce..