Rychlé občerstvení v dobách socialismu: Vlašský salát a pivo na stojáka

Foto: Marie Čcheidzeová / Creative commons, CC-BY-SA
Foto: Marie Čcheidzeová / Creative commons, CC-BY-SA

„Rychlé občerstvení bylo v dobách socialismu velmi populární, avšak jídla, která lidé konzumovali, byla zcela odlišná od těch dnešních. Přenesme se zpět do minulosti, kdy se vlašský salát jedl stojmo a doprovázel ho pivem.

V každém malém městě byl svůj vlastní bufet. Když jste se blížili k bufetu, cítili jste vůni teplých jídel už z dálky. Bufety byly obzvláště rušná místa během obědů a nabízely rychlé a cenově dostupné jídlo, což si oblíbili nejen manuální pracovníci.

Díky jednotným cenám jídla bylo snadné předem vědět, kolik zaplatíte. Oblíbené pokrmy, jako párky, chlebíčky, tlačenka nebo sekaná, se často konzumovaly stojmo u stolku. Bufety byly obvykle otevřeny od rána do večera a nabízely snídaně, obědy, večeře i malé svačiny za příznivé ceny.

článek pokračuje na další stránce…