Skrytá pravda o socialismu: Byli jsme na vrcholu blahobytu, ale za jakou cenu?

Foto: mazzzur / Depositphotos
Foto: mazzzur / Depositphotos

Diskuse o tom, zda bylo za socialismu lépe nebo hůře než dnes, nikdy neustane. Dáme si nyní do pozoru životní náklady z té doby. Podle dobového dokumentu z roku 1975 jsme byli údajně na vrcholu blahobytu.

Například naše příjmy se za posledních pět let zvýšily o 66 miliard korun, což nás řadilo mezi nejbohatší státy světa. Hospodářské výsledky byly tak dobré, že se nám podařilo dokonce snížit ceny, což nám přineslo dalších 2,5 miliardy korun. Míra konzumace potravin nás zařadila mezi nejlépe stravované národy na světě, kdy jsme spotřebovali o deset kilo masa více než v roce 1970.

Automobilový průmysl také kvetl, když se prodalo 640 tisíc aut. Důchody pro důchodce byly zvýšeny o více než 3 miliardy korun. Během poslední pětiletky bylo postaveno 600 000 nových bytů, což zlepšilo bydlení mnoha občanů. V roce 1974 odcestovalo do zahraničí o polovinu více Čechoslováků než v předchozích pěti letech.

To všechno zní nádherně, ale bylo to opravdu tak růžové? Skutečně jsme měli všechno, co jsme potřebovali? Podívejme se na ceny potravin v té době. Například kilogram másla stál 10 korun, kilogram cukru 8 korun, kilogram konzumního chleba 3 koruny, litr mléka 2 koruny, vejce 1,30 koruny a kilogram kuřecího masa 30 korun.

článek pokračuje na další stránce…