Slepý muž poprvé vidí díky speciálním brýlím svou rodinu

Vzácná oční vada mu znemožňuje vidět detaily. Když jeho manželka sledovala jednu televizní show, okamžitě chápala, co je třeba udělat. Muž měl příležitost spatřit tváře svých blízkých.

Stargardtova nemoc představuje vzácnou genetickou vadu očí, která způsobuje absenci centrálního zrakového pole u postižených. To nezpůsobuje úplnou slepotu, avšak i tak má tato vada značný dopad na každodenní život. Nedávné pokroky ve vývoji a technologiích však nabízejí naději i pro pacienty s touto chorobou. Mohou si alespoň na chvíli užít pohled, který mají zdravé osoby.

Skoro to vypadalo, že kvůli jeho vadě nedojde k jejich spojení. Gene Purdie žije s rodinou v americkém Coloradu. Na první pohled vypadají jako šťastná, spokojená a zdravá rodina. Gene však trpí vzácným očním postižením od dětství, což v mnoha ohledech omezuje jeho život. Tato vada téměř způsobila, že ztratil budoucí manželku, když jí nepozdravil mávnutím ruky. Tehdy ještě nevěděla o jeho zrakovém postižení a domnívala se, že o ni nemá zájem. Naštěstí došlo ke vysvětlení a mladý pár se brzy oženil a později se stali rodiči malého syna.

článek pokračuje na další stránce..