ŠOKUJÍCÍ OSUD DÍVKY, KTERÁ ROZPLAKALA CELÝ SVĚT: Hlídala bratra pod ruinami v Sýrii, teď ji čeká tvrdý boj

V úterý kolem 2. hodiny ranní se po téměř 22 hodinách pod sutinami podařilo dívku zachránit.

Týden po záchraně Guardian navštívil Jinan a jejího mladšího bratra v nemocnici přestavěné z bývalé školy, kde se léčily zraněné haremské děti. Abdullah spal zabalený ve vlněné přikrývce, zatímco Jinan ležel, stále v bolestech, na posteli.

„Rána na noze je velmi vážná. Jinan možná nikdy nebude chodit jako dřív, nebudu vám lhát. Pokud se rána nezahojí, můžeme být nuceni jí nohu amputovat,“ řekl její lékař Wajih al-Karat.

Po zveřejnění videa některá média mylně uvedla, že Jinanin otec je stále naživu. Bohužel tomu tak není. „Jinan a Abulah jsou jediní, kteří v rodině zůstali naživu,“ řekl Rahal v slzách. Dvě děti byly svěřeny prastrýci a jeho ženě.

Jinan a její bratr patří k velkému počtu dětí, které při zemětřesení v Idlibu přišly o rodiče. Počet obětí zemětřesení v Sýrii se vyšplhal přes 3580, protože humanitární pracovníci OSN usilují o lepší přístup k pomoci na severozápadě země ovládaném rebely.

„Je to tragédie,“ řekl Karat tichým hlasem. „Dzinan ví, že zůstala sama s bratrem. Ale vidíte, že tyto děti tady, vedle Jinaniny postele, jsou také sirotci. A většina z nich stále přemýšlí, kde jsou jejich rodiče a kdy přijdou. Za prvé, chceme s nimi zacházet dobře. Pak v určitém okamžiku budeme nuceni jim říct, že i oni se stali sirotky.“