Staří Římané si bělili zuby vlastní močí. Toto je 6 nejbizarnějších zvyků v historii

Nedostatečná hygiena vytvořila mezi obyčejnými lidmi podivné návyky.

Každý slyšel o velkých válkách, epidemiích a revolucích dějin. Méně se však ví o každodenním životě lidí v minulosti.

Historické knihy zřídka uvádějí podrobnosti – možná ne náhodou. Protože minulé věky byly špinavé a hnusné – mírně řečeno zanedbávaly hygienu. Pojďme se podívat, jakých bylo 6 nejbizarnějších zvyků lidí z dávné minulosti.

6 nejpodivnějších zvyků v historii

Staří Římané si bělili zuby vlastní močí

Staří Římané byli proslulí tím, že v porovnání s jejich věkem byli velmi vyspělí z hlediska hygieny, rychle pochopili, že čpavek nalezený v moči může být skvělým čisticím prostředkem. Čpavek se samozřejmě používá k čištění dodnes, ale z moči se již nevytahuje. Římané používali tuto účinnou látku k bělení zubů a udržování čistého oblečení. 

Středověcí lidé se koupali jednou týdně

Středověk byl z hlediska osobní hygieny značně diskutabilním obdobím. V té době se koupali jen jednou týdně. Vzhledem k tomu, že tam nebyla klimatizace ani deodorant, dokážete si představit ty vůně! Obyvatelé středověku smývali prach z cest v lázních, sprchovali se mýdlem z tuku a bylin.

Pokud jste měli více než čtyři oblečení, byli jste považováni za bohatého

Máte často pocit, že nemáte co na sebe? I když ne, ženy minulosti měly pravdu, že se tak cítily. V té době měli průměrně 2-4 převlékání a muži ještě méně. Ve středověku bylo typické ještě méně, v průměru dva kusy oděvu. V praxi byl jeden nošený a druhý v praní, takže byly vyměněny.

článek pokračuje na další stránce..