Statistika odhalila něco překvapivého o pátku třináctého: buďte dnes velmi opatrní

Dnes není na škodu být extra opatrný.

Po 13. lednu připadá letos v říjnu 13. den v měsíci podruhé na pátek. Názory na to, jak šťastný nebo nešťastný je tento den, se různí, ale podle předchozího průzkumu jsou dvě třetiny české populace pověrčivé a v pátek 13. se nejvíce věří v neštěstí. V takových chvílích se mnoho lidí bojí, aby je nepotkalo nějaké neštěstí, nebo že by svou neopatrností způsobili nehodu.

Při zkoumání statistik škod Allianz Hungária Zrt. za posledních 15 let je v pátek 13. skutečně více škod než v průměrný pátek, takže pojišťovna všechny vyzývá, aby přijali zvláštní opatření, zejména na silnicích.

Pátek 13. škodní události

Páteční den a číslo 13 v sobě nesou nešťastnou symboliku a dohromady mají podle pověr ještě větší efekt. Číslo 13 je považováno za symbol nedokonalosti v několika náboženstvích a kulturách, strach z čísla lze vysledovat až do starověku a strach z pátku má biblický původ.

Fenomén  obklopující pátek 13. má také samostatný název: friggatriskaidekaphobia, ve kterém „Frigga“ odkazuje na pátek (v angličtině pátek), odvozené od jména norské bohyně, a triskaidekaphobia odkazuje na strach z čísla 13. 

V případě posledně jmenovaného se tato negativní asociace zabydlela v povědomí veřejnosti natolik, že se místy objevuje v její opuštěnosti. V anglosaských společnostech například čísla domů, hotelových pokojů, podlaží nebo dokonce oddělení dodnes často nejsou číslována 13.

Ať už jsme pověrčiví nebo ne, podle zkušeností v pátek 13. opravdu neuškodí věnovat sobě i svému okolí trochu víc pozornosti, už jen proto, abychom sami nezpůsobili škody. 

článek pokračuje na další stránce..