Studie ukázala, že lékaři odmítají chemoterapii, když sami onemocní. Zde je důvod proč

3. Kultura maximální intervence

V současném zdravotnickém systému stále přetrvává mentalita maximální intervence bez ohledu na její efektivnost.

Každý chce mít na své straně lékaře, který za pacienta bojuje, aby ho vyléčil. Problém ale nastává, když to dělá jen navzdory pacientovým přáním jen proto, že v naordinovanou léčbu věří.

4. Lékaři jsou vysoce odměňování za invazivní procedury

Hroznou pravdou je, že současný medicínský systém štědře odměňuje nemocnice a lékařů za vysoce invazivní procedury.

Velká část rozpočtu zdravotnictví se míjí na pacienty v jejich posledním roce života a 40% této části rozpočtu jde na pacienty v jejich posledních 30 dnech života.

Pokud tedy lékaři samotní si nestojí za léčbami a procedurami, které ordinují jiným, pak je zjevně něco shnilé ve zdravotnictví a vyžaduje to změnu.

Zvolte si pro sebe správnou možnost

Pomyšlení na rakovinu, vlastní konec života či konec života někoho ze svých blízkých může být srdcervoucí. Snad to nebude něco, o čem se budete muset zamýšlet v dohledné době.

Pokud se vás to však dotkne, dopřejte si dostatek času na to, abyste zvážili své potřeby a přání. Ty pak komunikujte svému lékaři.

Pamatujte na to, že co se týče medicínských procedur, tak nic není černobílé. Každý člověk je jiný, vyžaduje jsou jinou léčbu a jeho odezva na léčbu může být také rozdílná. Vždy si zhodnoťte, co je pro vás nebo vaši rodinu nejlepší, když budete dělat taková rozhodnutí.

Také berte ohled na to, že tato studie zkoumala postoj lékařů k chemoterapii na sklonku jejich života, ne na začátku onemocnění.

Když se budete rozhodovat pro vysoce intenzivní léčbu, například chemoterapií nebo pro jemnější přístupy, prostudujte si o nemoci a její dostupných léčbách co nejvíce.

Také se nebojte hodně ptát lékaře, abyste měli dost informaci učinění kvalifikovaného rozhodnutí – ať už pro vás samotné nebo vám blízké osoby.

Zdroj:domacaliecba.sk