Svrab v Česku: Nebezpečný a nevítaný parazit se letos rychle šíří

Podle Kateřiny Fabiánové ze SZÚ se případy onemocnění svrabem vyskytují v desítkách případů ve všech krajích v ČR. V současné době je nejvíce případů nahlášeno v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, zatímco nejméně případů bylo zaznamenáno v Karlovarském kraji. Fabiánová zdůraznila, že absolutní počty se musí brát v úvahu vzhledem k počtu obyvatel v každém kraji. Pokud se tedy počty přepočítají na 100 tisíc obyvatel, je nejhorší situace v Plzeňském a Libereckém kraji.

Co je svrab?

Odborníci pod vedením Kateřiny Fabiánové v článku SZÚ uvedli, že svrabové onemocnění způsobuje parazit zákožka svrabová. Obvykle se paraziti přenášejí přímo, například při těsném kontaktu s kůží nemocné osoby, zejména při pohlavním styku, v teplých prostředích jako jsou postele, a spaní s nakaženou osobou v jedné posteli. Nepřímým způsobem může dojít k nákaze i přes ložní prádlo nebo oblečení nakaženého. Odborníci dodali, že k šíření onemocnění napomáhá nízká hygienická úroveň, promiskuita a institucionalizace.

Podle odborníků se případy svrabu objevují buď izolovaně nebo jako lokální epidemie, například ve školách, nemocnicích, noclehárnách, lůžkových zařízeních různých typů, ubytovnách nebo ve věznicích.

Tyto epidemie se obvykle vyskytují v cyklech, které trvají zhruba 15 až 20 let. Na území České republiky byly velké epidemie zaznamenány během první a druhé světové války, v roce 1970 (kdy bylo hlášeno přes 15 tisíc případů) a v roce 1993 (kdy jich bylo přes 14 tisíc). V loňském roce bylo zaznamenáno téměř 5300 případů onemocnění.

článek pokračuje na další stránce…