Svrab v Česku: Nebezpečný a nevítaný parazit se letos rychle šíří

V článku odborníci uvedli, že mezi možné příčiny návratu svrabové epidemie patří kolektivní přecitlivělost a pokles imunity populace, přelidnění a masivní migrace obyvatelstva a s tím spojený pokles sociální a hygienické úrovně, zvýšený turismus a snížená lékařská bdělost v rámci epidemiologické prevence.

Zákožka svrabová vytváří kanálky v rohovaté vrstvě pokožky. Samice parazita klade denně jedno až tři vajíčka o délce 0,3 až 0,4 milimetru na slepém konci kanálků. Líhnou se z nich larvy, které se vyskytují na povrchu těla hostitele. Tyto larvy se během 18 až 23 dnů vyvinou v nové samičky, které se poté opět zavrtají do pokožky nebo se přenesou na dalšího hostitele. Za tepla, obvykle v noci na lůžku, paraziti ožívají a způsobují u nemocného záchvatovité svědění.

Vyrážky se mohou objevit na místech s tenčí kůží, jako jsou zápěstí, kotníky, prostor mezi prsty, genitálie, pas, pupek nebo vnitřní strany stehen. Léčba obvykle zahrnuje opakované použití speciálních mastí a krémů na celém těle, stejně jako výměnu oblečení a praní postelí a dalšího prádla.

V případě těžkých nemocí, jako jsou například AIDS nebo hematologické choroby, se může vyskytnout závažný stav s výraznou krustou na kůži, který se nazývá norský svrab.