To je zimní slunovrat v prosinci 2023: tyto zvyky a tradice jsou s ním spojeny!

Zimní slunovrat v roce 2023 je dnem, kdy zima skutečně začíná, s krátkými, velmi chladnými dny. Zároveň se odtud budou dny postupně prodlužovat až do jarní rovnodennosti v roce 2024.

Zimní slunovrat v roce 2023 bude nejkratším dnem v roce, kterému bude předcházet nejdelší noc v roce. Doba zimního slunovratu se počítá v závislosti na pohybu Země a obvykle připadá na 21. až 23. prosince, nejčastěji však na 21. Zimní slunovrat v roce 2023 však bude trochu jiný, protože připadá na 22. prosince, tedy pátek.

Co přesně znamená slunovrat?

Slunovrat, latinsky solstitium (sol – Slunce + sestra – stát na místě) je astronomický termín používaný k vyjádření polohy Slunce vůči zemskému rovníku. Slunovrat tak označuje období roku, kdy se Slunce jakoby zastaví na obloze, než změní svou dráhu na své zdánlivé dráze.

Na rozdíl od jiných dnů v roce, kdy se úhel Slunce vzhledem k obzoru při přechodu poledníku ze dne na den výrazně mění, zůstává o slunovratech tento úhel několik dní konstantní. Během zimního i letního slunovratu se zdá, že Slunce na několik dní stojí v klidu , tedy zapadá na stejném místě, mezi 21. a 23. prosincem a mezi 21. a 23. červnem.

Zimní slunovrat je okamžik, kdy úhel svíraný přímkou ​​spojující středy Slunce a Země a rovinu rovníku dosáhne největší hodnoty, když se Slunce nachází na jižní polokouli. Až do zimního slunovratu se Slunce pohybuje ze severu na jih a poté se začne pohybovat z jihu na sever, což dává severní polokouli nejkratší den (a tedy nejdelší noc) v roce.

Každý, kdo pozoruje polohu Slunce na obloze o dvou slunovratech v roce, si může všimnout, že během zimního slunovratu Slunce zapadá na obloze pod úhlem pouhých 19 stupňů vzhledem k obzoru a o letním slunovratu v úhel 66 stupňů – při pohledu z území Maďarska.

článek pokračuje na další stránce…