Třetí červnová neděle patří otcům. Za mezinárodním dnem se skrývá smutná historie

Mezinárodní den otců (Father’s Day) je svátkem, který slaví otcovství a vztah mezi otcem a dítětem, a zároveň zdůrazňuje roli otce ve společnosti. Datum tohoto svátku se liší v různých zemích, ale ve většině zemí, včetně České Republiky, se připomíná třetí neděli v červnu – tedy dnes.

Příběh Dne otců, jak ho známe dnes, začal být psán na počátku minulého století. První zmínka o něm pochází z roku 1907 a spojuje se s Grace Golden Claytonovou, Američankou. V prosinci téhož roku došlo k důlnímu neštěstí v Monongahu ve Západní Virginii, které si vyžádalo životy 361 mužů, z nichž 250 byli otcové. Dcera jednoho z horníků, Grace Golden Claytonová, navrhla místnímu pastorovi ve Fairmontu, aby se konala vzpomínková bohoslužba na jejich počest.

Tradice oslavování Dne otců vznikla o tři roky později ve městě Spokane ve státě Washington v USA. William Jackson Smart, veterán občanské války, se po smrti své manželky sám staral o šest dětí. Jeho dcera Sonora Smartová-Doddová měla velký obdiv k svému otci, kterého považovala za hrdinu – statečného, obětavého a láskyplného muže. Když se dozvěděla, že matky mají svůj vlastní svátek, přišla s nápadem, aby i otcové měli podobný svátek.

článek pokračuje na další stránce…