V České republice se daří vzácným černým včelám s kovově lesklými křídly

Rekordní úhyny včelstev medonosných vzbuzují obavy, ale českému svazu včelařů přináší radost vzácná včela drvodělec (Xylocopa). Její početnost v ČR se zvyšuje a stále častěji je možné ji pozorovat. I když délka tohoto černého hmyzu dosahuje až 3 centimetry, není důvod k obavám. Odborník Augustin Uváčik z Výboru pražských včelařů ujišťuje, že je tato chráněná včela obezřetná, neškodná a neútočí na lidi. Informuje o tom server ŽivotvČesku.cz.

V České republice se vyskytují dvě druhy drvodělek – drvodělka fialová a drvodělka potulná. Tyto včely jsou převážně samotářské a nežijí ve společenstvích. Jejich početnost se i letos zvyšuje a již nyní je možné je častěji spatřit i na českých zahradách. Jsou známy jako „létající černý asfalt“ kvůli svému tmavému zbarvení.

Drvodělkám se daří zejména v nižších polohách, zatímco v horách jsou velmi vzácné. Nejvíce se vyskytují v okolí řek a na jižní Moravě. Drvodělky se stávají stále důležitějšími opylovači, což je velmi pozitivní vzhledem k rostoucímu druhovému bohatství.

článek pokračuje na další stránce…