Proč se ve starověkém Rusku pekly předčasně narozené děti?

Normálního moderního člověka by nenapadlo dát novorozené miminko do trouby, pokud se objeví včas, nebo před ním. Existují osvědčené způsoby péče o předčasně narozené děti. Ale ve starověkém Rusku nebyli v dohledu, takže rodiče museli dělat totéž, co jejich předkové dělali po staletí.

Děti se vždy rodí předčasně. Ještě před pár staletími však byly jejich šance na přežití mnohem nižší než dnes. V té době měli lidé různé představy a názory. Tehdy se věřilo, že zvláštní obřady a spiknutí mohou pomoci zachránit životy.

Z tohoto důvodu byly předčasně narozené děti posílány péct do trouby. Porodní asistentky to udělaly. Věřilo se, že po takovém rituálu dítě „dozraje“, získá sílu a přežije.

Dnes by za takový čin začal být člověk souzen a pravděpodobně i odsouzen k trestu odnětí svobody. Ale za starých časů si mysleli něco jiného. Pec symbolizovala jednotu posmrtného života a pozemských světů. Tento zdroj tepla byl považován za hlavní položku v domě. S jeho pomocí se vařilo, vytápělo dům, spalo na něm. Věřilo se, že hnědák žije u sporáku, který udržuje pořádek a chrání obydlí.

Pokračování na další straně