Vesnice bohatých, kterou nikdo neopouští: „Pokud se odstěhujete, ztratíte všechno“

Proč neodejít? Jednoduše, pokud ji opustíte, ztratíte vše, co jste získali, takže život v této vesnici je doslova život ve zlaté kleci…

Čínská vesnice Huaxi, která se nachází v provincii Ťiang-su, je právem nazývána „Vesnicí bohatých“. Mrakodrap na 72 patrech, helikoptéry na obloze, zábavní park a luxusní vily k zahození, neobvyklejší vesnice na celém světě rozhodně neexistuje, píše „Punkufer“.

Každý z 2000 obyvatel, kterých zde oficiálně žije, má na bankovním účtu více než 143 000 dolarů a bydlí ve vile. Ve skutečnosti všichni žijí ve zcela identických vilách.

Má to ale háček. Pokud odejdete z vesnice a rozhodnete se přestěhovat jinam, přijdete o vše, co máte na bankovním účtu a samozřejmě o vilu, takže kvůli tomuto pravidlu nesmí skoro nikdo opustit zlatou vesnici, protože mu zůstane nic a skončím na ulici. Ještě zmiňme, že většina obyvatel pracuje sedm dní v týdnu, takže otázka zní, kde mohu všechny ty peníze utratit? Prý jen v Huaxi.

Asi před 30 lety byla tato vesnice jen jednou z chudých čínských vesnic s populací asi 600 obyvatel. Pak se ale objevil vysoký stranický funkcionář Wu Renbao a vymyslel plán, jak vesnici přinést prosperitu. Brzy založil několik společností a z chudých udělal bohaté.

Média se o Huaxi začala zajímat v roce 2004, kdy se objevila zpráva, že obyvatel vesnice vydělává v průměru téměř 18 000 dolarů ročně, což je výrazně více, než si můžete vydělat v jiných čínských provinciích.

Aby ukázaly sílu vesnice, postavily úřady v roce 2011 v 72. patře fascinující mrakodrap, na jehož stavbu bylo vynaloženo 430 milionů dolarů. Výška mrakodrapu je 328 metrů, což je pro srovnání o 4 metry výše než Eiffelova věž.

Je zřejmé, že obec má také dopravní podnik. To ale, jak by se dalo čekat, necestuje po zemi, ale po obloze. Totiž k přepravě obyvatel slouží vrtulník, takže obyvatelé v okolních městech tam mohou být zhruba za deset minut.

K dispozici je také velký zábavní park s replikami slavných budov, jako je Velká čínská zeď a Zakázané město.

Pokračování na další straně