Výzkum naznačuje, že lék z lysohlávek může pomoci s těžkou depresí a stačí k tomu jedna tableta

Výzkum zahrnoval většinou účastníků ve věku kolem čtyřiceti let trpících těžkou depresí, která trvala déle než jeden rok, informovali vědci z britské King’s College London.

Po podání jedné dávky 25 miligramů psilocybinu spolu s psychoterapií se u jednoho z tří pacientů tři týdny po aplikaci již nedal diagnostikovat depresivní stav. Zlepšení příznaků po dvanácti týdnech zaznamenal jeden z pěti pacientů. Výzkumníci zejména zdůrazňují, že psilocybin pravděpodobně přímo ovlivňuje mozek, což zlepšuje jeho pružnost a umožňuje lépe reagovat na terapii. Během šesti až osmi hodin pacienti, kteří se nacházeli v klidné místnosti, zažili psychedelický stav podobný bdělému snu.

Podle Ruckera může užití psilocybinu být spojeno s pozitivními, ale také negativními účinky. Mezi pozitivní účinky může patřit například zlepšení nálad a emočního stavu, zatímco negativními účinky mohou být například náhlé vzpomínky na traumatické zážitky. V rámci studie byl proto k dispozici terapeut, který mohl pacientům poskytnout potřebnou podporu.

článek pokračuje na další stránce..