Výzkum naznačuje, že lék z lysohlávek může pomoci s těžkou depresí a stačí k tomu jedna tableta

Po vypršení účinku psilocybinu byla pacientům nabídnuta psychologická podpora, aby mohli diskutovat o svých zážitcích a zkušenostech. Psychoterapeut Nadav Liam Modlin popisuje, že pacienti postupně přecházeli z otázek typu „Co se mnou je špatně?“ k otázkám typu „Co se mi stalo?“.

Podle nedávné studie se ukázalo, že někteří pacienti, kteří užívali lék obsahující psilocybin, pociťovali vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost, extrémní únava a myšlenky na sebevraždu. Tyto vedlejší účinky však nejsou podle výzkumníků neobvyklé a větší studie by měla být prováděna pro potvrzení bezpečnosti a účinnosti psilocybinu při léčbě těžké deprese.

Studie také ukázala, že po jedné dávce 25 miligramů psilocybinu v kombinaci s psychoterapií jeden ze tří pacientů již po třech týdnech nebyl diagnostikován jako depresivní. Navíc jeden z pěti pacientů zaznamenal výrazné zlepšení po dvanácti týdnech.

Odborníci také zdůrazňují, že psilocybin může být v budoucnu alternativou k antidepresivům, ale další větší studie budou potřeba k potvrzení jeho účinnosti. Podle vědců by mohlo trvat tři roky, než se lék přiblíží ke schválení.