Zakážou mobily na školách? Je to jako droga, říká odborník

Diskuze o používání nebo nepoužívání mobilních telefonů ve školách není nová a probíhá již delší dobu. Nicméně, tato otázka se opět dostává do popředí zájmu z několika důvodů. Jedním z důvodů je, že používání mobilních telefonů ve školách může způsobovat problémy, zejména šikanu a dokonce i depresi u některých studentů.

Mnoho zemí na světě zakázalo nebo omezuje používání mobilních telefonů ve školách, a toto téma je také zkoumáno v globální zprávě UNESCO s názvem „Technologie ve vzdělávání“. Jana Foltányová ze Slovenské komise pro UNESCO upozornila, že mobilní telefony jsou postupně zakázány v každé čtvrté zemi na světě, přičemž některé z těchto zemí, jako Itálie, Portugalsko, Francie, Španělsko a další, mají plošné zákazy, zatímco jinde se blokují konkrétní aplikace, například sociální síť TikTok v USA.

Organizace UNESCO ve své zprávě vyzývá k celkovému zákazu používání mobilních telefonů ve třídách. Důvodem je, že pouhá přítomnost mobilního telefonu u dítěte může snižovat jeho koncentraci, a aby se dítě mohlo opět plně soustředit na výuku po použití mobilu, trvá to zhruba 20 minut, což představuje téměř polovinu vyučovací hodiny. Podle Jany Foltányové by měly technologie sloužit jako podpůrný nástroj ve vzdělávání, nikoli jako jeho náhrada.

článek pokračuje na další stránce…