11 PRAVIDEL, KTERÉ MUSÍ ŽENY V SAÚDSKÉ ARÁBII RESPEKTOVAT: Domácí mazlíčci mají více práv než oni a tresty jsou hrozné

1. Bez doprovodu nesmí nikam jít

Ženy v Saúdské Arábii nemají právo jít, kam chtějí, bez manžela nebo mužského příbuzného. Osoba, která ženu doprovází, se nazývá Mahram a bez jeho svolení žena nemůže opustit zemi, získat práci, vdát se, vstoupit na univerzitu nebo dokonce podstoupit operaci.

V případě, že ženu musí vyslechnout policie, Mahram ji identifikuje a mluví za ni, protože žena si nesmí sundat hidžáb, který jí zakrývá obličej. Zajímavé je, že místní ženy se proti Mahramovi vůbec nebouří, ale chrání své právo být pod ochranou a péčí muže.

2. Nemá Právo na řidičský průkaz

Přesně to, o čem jsme hovořili v první části textu. Ženy nesmějí řídit auto a kdo proti tomu veřejně protestuje, dostane pokutu.

3. MHD je jim zakázáno

Věřte nebo ne, ženy v Saúdské Arábii mohou jet vlakem, ale pouze v samostatném vagónu na samém konci vlaku, zatímco většina autobusových společností odmítá přepravovat tyto ženy. Obvykle proto musí jít pěšky, vzít si taxi nebo se nechat svést svým Mahramem.

4. Dlouhé černé šaty jsou nutností

Na ulici musí být zakryté celé tělo, kromě rukou, nohou a obličeje. Černé šaty, zvané abája, jsou z neprůhledného materiálu širokého střihu, který nesmí zvýraznit postavu. Pravidla však závisí na regionu, kde žena žije. Někde jsou pravidla liberálnější, někde velmi přísná a konzervativní – někde musí ženy stále nosit nikáb – kousek, který zakrývá celý obličej a nechává odkryté jen oči.

5. Vysoká škola není zakázána, ale „není vyžadována“

Ženy v Saúdské Arábii mají právo studovat, ale pod mnoha omezeními. 

Pokud Mahram ženě dovolí, může studovat v zahraničí, ale získat stipendia je pro ně velmi obtížné. Většina z nich se rozhodne pro pedagogiku a různé vědecké směry, ale po vzdělání většinou nezíská práci.

6. Velmi malé procento žen pracuje

Navzdory mnoha reformám a posouvání hranic je procento zaměstnaných žen pouze 17 %. Většina žen v Saúdské Arábii zůstává doma, aby se starala o domácnost a děti. 

Chce-li žena pracovat, musí získat svolení muže a omezená je i volba povolání – mohou pracovat jako lékařky, sestry a lektoři a na místech, kde se budou vyhýbat setkání s muži, které neznají. Političky a právničky jsou velmi vzácnou výjimkou, jsou placeny výrazně méně než muži a na rozdíl od silnějšího pohlaví nemají zdravotní pojištění. Samotní zaměstnavatelé nemají zájem ženy zaměstnávat, protože by v takovém případě museli vyčlenit velké peníze na vybudování samostatného WC, kanceláře, odpočívárny, dokonce i samostatného vchodu.

Pokračování na další straně