6 typů inkontinence a jak se od sebe liší

Inkontinence se většinou projevuje stejně – náhlým nutkáním močit nebo samovolnými úniky moči. Její příčiny a řešení jsou ale různé. Podívejte se na 6 nejčastějších typů.  

Trápí vás problémy s inkontinencí? Inkontinenční pomůcky vás sice udrží v suchu, ale nepředstavují dlouhodobé řešení. Abyste nemoc mohli začít správně léčit, musíte nejprve odhalit její příčinu.

1.     Stresová inkontinence

Nejčastějším typem inkontinence je ta stresová. Projevuje se samovolnými úniky moči při zvýšeném tlaku v oblasti podbřišku, který může způsobit smích, kýchání nebo zvedání těžkých břemen. Její příčinou bývají nejčastěji ochablé svaly pánevního dna. Relativně snadným řešením tedy může být jejich posílení.

2.     Urgentní inkontinence

Muže častěji trápí urgentní inkontinence, která ale není způsobená slabými svaly pánevního dna, nýbrž špatnou komunikací mezi močovým měchýřem a mozkem. Projevuje se náhlým a poměrně častým nutkáním močit. Urgentní pocit močení způsobují chybně vyslané signály o tom, že je močový měchýř plný. Příčin této špatné komunikace v těle může být hned několik – roztroušená skleróza i úraz. Pro určení správné léčby je tedy nezbytné podstoupit vyšetření u lékaře.

3.     Paradoxní inkontinence

Paradoxní inkontinence je známá také jako inkontinence z přetékání. Nastává ve chvíli, kdy pacient není schopen plně vyprázdnit močový měchýř, a ten se naplňuje zbytkovou močí do té doby, než začne moč postupně po kapkách upouštět. Paradoxní inkontinence často souvisí se zvětšenou prostatou, a proto postihuje ve větší míře muže.

4.     Psychogenní inkontinence

Psychogenní inkontinence souvisí s psychickým stavem pacienta. Způsobují ji úzkostné a depresivní stavy nebo dlouhodobé vystavení stresujícím situacím. Vyskytuje se spíše u starších osob, které návaly stresu a negativních emocí hůře zvládají.

5.     Smíšená inkontinence

Jak už z názvu vyplývá, smíšená inkontinence nastává v momentě, kdy se spojí několik typů inkontinence dohromady. Nejčastěji jde o stresovou a urgentní.

6.     Funkční inkontinence

Funkční inkontinence trápí převážně osoby s psychickými onemocněními (například Alzheimerovou chorobou nebo jiným druhem demence), které si nedokážou návštěvu toalety správně naplánovat. Druhou skupinou jsou pacienti se sníženou pohyblivostí, kteří se na toaletu nedokážou dostat včas. Protože tento typ inkontinence souvisí s dalšími onemocněními, nelze jej jako takový léčit. Určité řešení ale představují spolehlivé inkontinenční pomůcky.