Bolesti těla, únava, nespavost: Zákeřná nemoc, která trvá roky a je těžké ji diagnostikovat

Fibromyalgie: Co ji způsobuje

• Narušení hlubokého a bezesného spánku (non REM), který odpočívá a obnovuje tělo

• Nadměrný stres, úzkost

• Zranění (fyzické, psychické)

Příčiny fibromyalgie nejsou známy. Předpokládá se, že má genetickou predispozici, a také může dojít k fyzickému nebo psychickému traumatu, ačkoli se to nemusí zdát důležité, například k operaci nebo viróze. Příznaky se objevují v důsledku nadměrné aktivity centrálního nervového systému, zejména sympatického nervového systému, tj. poklesu serotoninu, hormonu produkovaného tělem (cvičení a sluneční světlo zvyšují produkci serotoninu). Tato hyperaktivita vede ke snížení průtoku krve do určitých oblastí svalů a mozku.

To následně vede mimo jiné ke snížení bolesti vulvy. Je třeba připomenout, že pacienti s fibromyalgií si stěžují zejména na studené ruce a nohy. Klasické revmatologické testy jsou negativní. Obvyklé akupunkturní body spojené s fibromyalgií jsou báze hlavy, úroveň A5-A7 na krku, střed horního okraje trapézového svalu, úhel a/nebo horní strana lopatky (suprascapularis), nadklíček, horní kvadrant kyčle, zadní strana velkého trochanteru a mediální strana kolene.

Výzkum u pacientů s INM ukázal:

• Dysfunkce neurotransmiterů a změny neuroendokrinní aktivity.

• Nižší hladiny neurotransmiterů serotoninu a noradrenalinu spojené s vnímáním bolesti, regulací spánku, náladou, úzkostí

• Zvláště vysoká koncentrace látky P v mozkomíšním moku pacientů, která je zase zodpovědná za maximalizaci bolesti a přecitlivělost kůže a svalů na bolestivé podněty.

Fibromyalgie: Léčba a léčba

Fibromyalgie není zcela vyléčitelná. S pomocí lékařů a rodinných příslušníků lze stav výrazně zlepšit. Ve většině případů onemocnění obvykle spontánně odezní po několika měsících nebo letech. Lékaři mohou pomoci tím, že fibromyalgii nejprve diagnostikují a ujistí pacienta, že navzdory bolesti se nejedná o onemocnění, které způsobuje trvalou invaliditu.

Fibromyalgie: Farmakologická léčba

• Léky proti bolesti a nesteroidní protizánětlivé léky.

• Antikonvulziva (léky proti bolesti)

• Tricyklické přípravky (nízká dávka antidepresiv)

• Léky k léčbě poruchy spánku.

• Speciální antidepresivní léčba, která se kromě zlepšení nálady podává především ke snížení pocitu bolesti.

Fibromyalgie: Dieta, kterou musíte dodržovat

Nápoje

– zeleninové šťávy a polévky,

– kokosové mléko a kokosová voda,

– dostatek tekutin

Jídlo

– vařená kapusta
,

– zelené saláty

-koření jako kmín, koriandr, zázvor, kurkuma a česnek pro posílení imunitního systému.

Měli byste se vyhnout přílišnému množství čaje, kávy, alkoholu, jogurtů a horkých kořeněných smažených jídel a sladkostí, zatímco spánek je nezbytný, aby se vaše tělo zotavilo.