Co se stane s vaším tělem, když budete ležet na zádech se zvednutými nohami každou noc před spaním?

4. Je provedena lymfatická drenáž

https://youtube.com/watch?v=xCRoLUBj2tc%3Fstart%3D260

U lymfatické drenáže není nutné se přihlásit do drahé procedury v salonu krásy. Ležící na zádech se zvednutými nohami, můžete výrazně pomoci lymfatickému systému dolních končetin k odstranění přebytečné tkáňové tekutiny – lymfy. Lymfa je 96% vody, takže i při zdravém žilním systému mohou vaše nohy bobtnat kvůli lymfatickému přetížení. Navzdory faktu, že lymfatické cévy mají velmi podobnou strukturu jako žíly a mají také chlopně, téměř jim chybí pružnost, proto je v nich tlak nižší než v žilách. To vše znamená jednu věc – žádné elastické obvazy a punčocháče vám nepomohou očistit lymfu. Ale to lze dosáhnout jednoduše zvednutím nohou.

Mezi lymfatickým a žilní edémem je významný rozdíl. Pokud jsou během normálního otoku vaše tkáně jednoduše vytlačeny nadbytkem „vody“, pak se stagnací lymfy v nich není žádné čištění. Lymfatický systém nohou potřebuje více dočasný „odpočinek od gravitace“. Při špatné lymfatické drenáži se asi 83% toxických produktů hromadí v tekutině obklopující buňky. Lymfa, která není filtrována v čase, obsahuje toxiny, odpadní produkty buněk, škodlivé mikroby a dokonce i rakovinné buňky. Tento stav se nazývá lymphotoxikóza.

Důležité! Tato metoda může usnadnit drenáž lymfy, pouze pokud je stagnace oboustranná. Pokud jste otekli pouze jednu končetinu, měli byste okamžitě navštívit lékaře.

5. Srdce je nezatížené

Při výrazném zatížení dolních končetin do nich vstupuje velký objem krve. Srdce je nuceno pumpovat krev pod velkým tlakem, aby se dostala do všech tkání. Proto, aby se zajistil požadovaný objem krve při zvýšeném stresu, je srdce nuceno častěji stahovat. Když ležíme s nohama zvednutým, srdeční sval spočívá. Proud krve do srdce se zvyšuje a mezi kontrakcemi jsou srdeční komory naplněny velkým objemem. Čím více je myokard natahováno během plnění, tím více se stahuje srdeční sval. Proto v poloze „nohy nahoru“ váš puls zpomaluje. Tato pozice je zvláště užitečná pro lidi náchylné ke snižování krevního tlaku a bolesti hlavy .


Pokud vám však byla diagnostikována srdeční selhání , arteriální hypertenze a arytmie , je lepší toto cvičení nepraktikovat. Účinek může být opak – budete mít infarkt a dušnost. Lidé s vážným srdečním onemocněním se doporučuje ležet se zvednutou hlavou postele.

6. Nervový systém se uklidňuje a obnovují se funkce mozku

Redistribucí toku krve v obrácené poloze směřujete více krve, kyslíku a glukózy do mozku. To může vyřešit několik problémů najednou – odstranit bolesti hlavy, léčit nespavost a odstranit nervové napětí. Tato pozice také „cvičí“ nervový systém, obnovuje jeho schopnost rychle regulovat krevní tlak a dokonce zlepšuje paměť.

Důležité! Pokud máte vysoký intrakraniální tlak, nemůžete v této poloze ležet.Zajímavý fakt! Mnoho slavných osobností cvičí inverzní terapii. Například herec Jackie Chan a autor The Da Vinci Code, Dan Brown. Podle posledně jmenovaného mu obrácené postavení pomáhá „obnovit duševní jasnost“.

7. Vzhled se zlepšuje

Pravidelným prováděním tohoto cvičení můžete zlepšit stav vaší pokožky a vlasů, zpomalit výskyt šedivých vlasů a dokonce zpřísnit obličejové svaly. Lékaři připisují omlazujícímu účinku zlepšený průtok krve v horních částech těla, zlepšený metabolismus v těle a uklidňující účinek této polohy.

8. Je aktivována štítná žláza

Všechny hormony vylučující žlázy potřebují dobrý průtok krve. Pokud každý den ležíte na nohou, můžete výrazně zlepšit krevní oběh v oblasti krku, kde se nachází štítná žláza . Její funkce trpí nejen zjevným poškozením, ale také chronickým stresem , který způsobuje křeče z krmných cév. Příznaky jako únava, apatie a ospalost mohou být spojeny s nedostatečnou produkcí hormonů štítné žlázy.


Důležité! Neaplikujte, pokud máte vysokou hladinu hormonů štítné žlázy nebo rychlý srdeční tep. Proud krve do srdce může vyvolat útok na tachykardii.

9. Tuk v oblasti pasu je snížen

Je těžké si představit, že jen ležet na zádech s nataženými nohama může odstranit přebytečný tuk kolem pasu. Odborníci v oblasti orientální medicíny jsou však přesvědčeni, že tuk se hromadí tam, kde krev dobře necirkuluje a akumulují se toxiny. Západní medicína založená na důkazech potvrzuje, že v cévách se špatným oběhem se vyvíjí oxidační stres. Škodlivé kyslíkové radikály přitom ničí buňky a udržují pomalý zánět.

Pokud se váš pás zvětšil kvůli vnitřnímu tuku v břišní dutině, zvednutím nohou nahoru rozptýlíte krev vnitřními orgány. To zlepšuje jejich funkci a obnovuje mobilitu. V důsledku toho se metabolismus zlepšuje, toxiny se odstraňují v čase. Tuková vrstva také přijímá svou část krve a přestává uvolňovat volné radikály. Také tím, že pomáhá tělu bojovat proti obezitě v oblasti pasu, můžete výrazně snížit riziko vzniku Typ reklamy diabetu 2. typu.

10. Trávení je normalizováno

Zvednutí nohou nahoru je skvělý způsob, jak masírovat své vnitřní orgány. Chiropraktici a osteopati ve Spojených státech věří, že všechna onemocnění začínají narušením pohyblivosti orgánů. Když vezmeme „obrácenou“ pózu, orgány se přemístí. Současně se zlepšuje průtok krve v nich. Výsledkem je rychlejší detoxikace a lepší vstřebávání živin. 15 minut denně v této poloze pomáhá „rozrušit“ střeva a zbavit vás chronické zácpy .

Důležité! Neaplikujte ihned po obědě, lehkém občerstvení nebo dokonce šálku kávy, jinak váš krevní tlak prudce vzroste nebo vaše srdeční frekvence. Ze stejného důvodu byste neměli zvedat nohy, pokud jste vypili hodně alkoholu nebo kouřili několik cigaret.

11.Genitální funkce podporována

V poloze stojící nebo vsedě jsou pánevní orgány rovněž vystaveny gravitaci. U žen je po porodu nebo chirurgickém zákroku v perineu možný výhřez dělohy, svalů pánevního dna a močového měchýře. Ležíte se zvednutými nohami, vytahujete orgány nahoru, posilujete vazové aparáty a svaly pánevního dna a krevní tok pomáhá rychle se vypořádat s jejich chronickou dysfunkcí.


Důležité! Lékaři varují před provedením tohoto cvičení během těhotenství.

12. Bolest při menstruaci se snižuje

V této záležitosti odborníci nesouhlasí. Někteří tvrdí, že takové polohy během menstruace jsou naprosto bezpečné a dokonce užitečné, protože uvolňují svalové křeče a uklidňují nervový systém. Na druhé straně, díky zvýšenému průtoku krve v pánevních orgánech můžete ztratit více krve. Mnoho lékařů a dokonce i odborníků na jogu nedoporučuje toto cvičení provádět v „kritických dnech“. Je možné, že menstruační krev bude částečně protékat opačným směrem a vejcovody do břišní dutiny.

Tento vývojový mechanismus je přičítán endometrióze – onemocnění, při kterém kousky děložní sliznice dopadají na vaječníky, peritoneum, konečník nebo močový měchýř a poté jsou připevněny ke svým stěnám. Při každé menstruaci krvácení „implantáty“ krvácí. To je však možné, pokud nejen zvedáte nohy, ale komplikujete úkol zvedáním celého trupu.

Jak cvičit?

Cvičení lze provést na posteli proti zdi. Zvedněte nohy a opřete je o zeď. Ideální volbou je ležet na tvrdém povrchu, opřít si hýždě o zeď a zcela narovnat nohy a opřít si paty o zeď. Pod spodní část zad můžete umístit polštář, který podporuje křivku páteře. Doporučuje se ležet v této poloze po dobu 15 až 20 minut.

Zdroj:infiniac.ru