Toto je tajemství, proč japonské děti nejsou hysterické

Rodiče věnují pozornost pocitům svého dítěte

Japonské děti jen zřídka vyvolávají záchvaty vzteku a zřídka dělají scénu na veřejnosti. Důvodem této sebekontroly je, že japonští rodiče věnují zvláštní pozornost tomu, aby si byli vědomi toho, jak se jejich děti cítí, a rozuměli jim.

Když děti potřebují emoční podporu, mohou se spolehnout na to, že jim rodiče naslouchají a v případě potřeby jim pomohou najít řešení problému. Mladí lidé jsou také podporováni, aby efektivně zpracovávali své emoce a rozvíjeli pozitivní postoje k lidem kolem sebe.

Děti se učí: rodina je na prvním místě

Přestože rodičovská pravidla nejsou pevně stanovena, existují očekávání, která Japonci berou obzvlášť vážně. 

Japonské matky obvykle vychovávají své děti bez pomoci chův nebo rodinných příslušníků, protože věří, že je to ten nejlepší způsob, jak to udělat. Mladí lidé si od narození až do dospívání užívají přítomnosti své matky, na kterou se mohou spolehnout až do prahu dospělosti.

VYBUDOVÁNÍ TĚCHTO PEVNÝCH RODINNÝCH ZÁKLADŮ JE PODLE JAPONCŮ KLÍČOVÉ PRO VÝCHOVU SEBEVĚDOMÝCH A UKÁZNĚNÝCH DĚTÍ.

Věří, že pouze vytvořením bezpečného domova mohou dosáhnout toho, aby se všichni členové rodiny cítili dobře a že hluboké city posilují sounáležitost.

Nejen rodiče, ale i obec vychovává

Japonská kultura rodičovství umožňuje dětem cítit se jako důležití členové společnosti již od útlého věku. Projevuje se to i v tom, že za každé dítě cítí zodpovědnost širší rodina a celá komunita. Pokud například matka potřebuje někoho, kdo by se o její dítě staral, když vyřizuje pochůzky, může se spolehnout na pomoc člena širší rodiny nebo společnosti. Ale je také dovoleno, aby někdo nevzdělané dítě napomínal, aby se za rodiče chovalo lépe.  Tento přístup zajišťuje, že o všechny děti bez ohledu na jejich původ je postaráno stejně.