Famózní „PAŘÍŽSKÝ DEZERT“ je cukrářským skvostem: Chutná na jedničku!

Takto budeme v receptu postupovat:
  1. Rozehřejte troubu na 170 ° C a připravte si dvě dortové formy o průměru 24 centimetrů, jejichž dno vyložte pečícím papírem.
  2. Oddělte při 4 vajec bílky od žloutků az bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Do něj pak pomalu zašleháme cukr a následně pak i žloutky. Vedle do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva a kakao a důkladně rozmíchejte. Tuto směs pak opatrně ručně vmíchejte do bílkové pěny.
  3. Hotové těsto rozdělte na polovinu do dvou připravených forem a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut.
  4. Ořechy nasucho opražte v troubě a rozdrťte jejich paličkou, válečkem nebo jiným způsobem na drť. Tu pak důkladně promíchejte s moukou.
  5. Ze sedmi vajec oddělte bílky a se špetkou soli opět vyšlehejte sníh. Žloutky si schovejte na později, budeme z nich připravovat krém. Do sněhu pak zašleháme cukr a vmícháme připravenou směs ořechových drti a mouky. Důkladně promíchejte a těsto rozetřete do dortové formy a dejte péct na stejnou teplotu po dobu 20 až 25 minut.
  6. Připravte si rendlík, ve kterém smíchejte krupicový cukr a vodu a svařte z nich na mírném plameni hustý sirup, který nechte 15 minut probublávat. Potom ho odstavte a vmíchejte dvě lžíce rumu. Ještě teplým sirupem rovnoměrně potřete všechny tři upečené korpusy a nechte vychladnout.
  7. Zbývajících sedm žloutků vyšleháme s práškovým cukrem. V jiné míse zpracujte kukuřičný škrob a 100 ml mléka na těstíčko. Zbývajících 400 ml mléka v kastrůlku přiveďte k varu, poté do něj přidejte škrobové těstíčko a vyšlehané žloutky s cukrem a vařte do zhoustnutí a odstavte ze sporáku.
  8. Pozor, směs se ráda připaluje, a proto vařte buď ve vodní lázni nebo jen velmi zlehka a míchejte nejlépe elektrickým šlehačem. Pokud se i přesto vytvoří hrudky, rozbijte je ponorným mixérem.
  9. Banány nakrájejte na drobno a pokapejte citronovou šťávou.
  10. Změklé máslo vložte do jiné mísy, vyšlehejte ho doběla s vanilkovým cukrem nebo esencí a potom zašleháme žloutkový základ. Krém rozdělte na dvě části a do větší z nich vmíchejte nakrájené banány.
  11. Dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií. Vložte jeden tmavý korpus a rozetřete na něj polovinu krému s banány. Vložte bílý korpus, přidejte zbytek banánového krému a zaklopte druhým kakaovým korpusem.
  12. Nyní dort uvolněte z formy. Bokem vyšlehejte šlehačku s cukrem a kakaem a potřete s ní celý povrch dortu. Povrch dortu posypte čokoládovou rýží. Zdobící sáček naplňte zbylým žloutkovým krémem a na boční strany dortu s ním vyrobte zdobení ve tvaru plamenů.
  13. Nakonec dejte do lednice ztuhnout.

Zdroj:laisvadienis.lt