Jaké to bylo vychovávat děti za socialismu a jaká jména byla v té době nejoblíbenější?

Pokud jste se narodili před rokem 1990, určitě jste od svých rodičů slyšeli, že jste byli hrdými majiteli látkových plen, že retro kočárky se po letech vracejí do módy a že oblíbené dupačky se dědí z dítěte na dítě. Tyto čtyři věci jsou pro novopečené maminky 21. století zcela odlišné.

V dnešní době si jen těžko představíme, jak omezenou výbavu měly novopečené maminky dětí, které jsou v mnoha případech dnes už samy rodiči.

Žádné studium v zahraničí, kariérní postup nebo cestování. Proto bylo žádoucí mít první dítě do 20 let a druhé o několik let později; Ty ženy, které rodily těsně po třicítce, byly poněkud neobvyklou výjimkou. Dnes je situace jiná a průměrný věk prvorodiček je mnohem vyšší.

Nic nebylo k dispozici. Veškeré oblečení darovali přátelé a příbuzní, jejichž děti vyrostly, nebo lidé čekající ve frontách v obchodech. Dalším způsobem, jak získat oblečení, bylo pletení nebo háčkování .

Často se místo mateřského mléka používalo mléko umělé (Sunar). Dnes se klade důraz na přirozené kojení a umělá výživa se používá pouze tehdy, když kojení od matky není možné.

Neexistovaly žádné jednorázové pleny, takže každá domácnost měla látkové pleny, které se mnohokrát praly. Z ekologického hlediska to bylo samozřejmě skvělé. Ale pro maminky, které se o děti staraly, to moc velká zábava nebyla.

Pokračování na další straně