Královský jablečný koláč: Toto je klenot každé oslavy

Postup přípravy:

Připravte si jablečnou vrstvu. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo je nastrouhejte na hrubém struhadle, vložte do hrnce s cukrem a máslem a vařte na mírném ohni 15 minut, dokud se tekutina neodpaří. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Předehřejte troubu na 180 °C. Plech o rozměrech 20 x 30 vyložte pečicím papírem. V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. V druhé míse přidejte k máslu a cukru vanilkový cukr a šlehejte do pěny. Poté přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém dobře promíchejte, aby se spojila. Poté přidejte mouku a nakonec trochu mléka.

Na plech nejprve položte vrstvu jablek a naaranžujte je. Na ně nalijte připravené těsto a také je zarovnejte tak, aby těsto dobře zakrylo jablka. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 minut. Zkontrolujte párátkem, zda je těsto upečené, vyjměte ho z trouby a otočte, nejlépe na plech, aby mírně vychladlo. Poté opatrně odstraňte pečicí papír. Nechte zcela vychladnout.

Vejce, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte s mlékem. Přidejte mouku a škrob a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Pudink přiveďte k varu. Pudink nalijte na jablečnou vrstvu a uhlaďte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte alespoň na 1 hodinu do chladničky.

Nakonec pudink dozdobte šlehačkou a moučkovým cukrem a podle potřeby ozdobte nasekanými ořechy.