„Květina“ z kynutého těsta. Dá se připravit s čokoládovou, makovou, ořechovou nebo skořicovou cukrovou náplní!

ZPŮSOB PŘÍPRAVY:

1. Vypracujeme těsto: do hluboké mísy dáme kvásek, lžičku cukru v celkovém množství, teplé mléko a lžíci prosáté mouky v celkovém množství. Velmi dobře promíchejte.

2. Těsto necháme asi 10 minut „odpočívat“, dokud nezačne pěnit.

3.Poté přidejte zbývající cukr, sůl a vejce. Velmi dobře promíchejte.

4. Postupně přidávejte prosátou mouku. Nejprve promíchejte metličkou a poté rukama vypracujte velmi měkké a viskózní těsto: dejte pozor, abyste ho nenamáčeli příliš mnoho mouky. Hněťte ho 4–5 minut, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy.

5. Poté do těsta postupně zapracujte (ve 4-5 porcích) měkké máslo a pokaždé ho prohněťte, dokud nebude hladké. Nakonec, pokud se těsto na pracovní plochu silně lepí, můžete ho posypat trochou mouky. V důsledku toho musí být hladký, homogenní, měkký a prostoupený mnoha vzduchovými bublinami. 

6. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy vymazané rafinovaným slunečnicovým olejem. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě.

7. Připravte si čokoládovou náplň: do hluboké mísy dejte prosátou mouku spolu s kakaem. Přidejte cukr. Míchat.

8. Přidejte bílek a trochu mléka. Velmi dobře promíchejte, abyste získali homogenní a hutnou kompozici.

9. Zbývající mléko přiveďte k varu. Přidejte ji do výsledné kompozice a promíchejte do hladka.

10. Přeneste kompozici na pánev, ve které jste ohřívali mléko. Na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud velmi dobře nezhoustne.

11. Sundejte to z ohně. Ihned do něj přidejte špetku soli, měkké máslo a na kousky nalámanou čokoládu. Velmi dobře promíchejte.

12. Čokoládovou pastu dejte do suché misky a zakryjte ji potravinářskou fólií tak, aby se dostala do přímého kontaktu s jejím povrchem. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté dejte do lednice na 15–20 minut nebo dokud není těsto hotové.

13. Vytvarujte „kytičku“: vykynuté těsto trochu prohněťte a rozdělte na 3 stejné díly o hmotnosti asi 315 g. Vytvarujte z nich kuličky, zakryjte je potravinářskou fólií a nechte 10–15 minut „odpočinout“.

14. Na moukou posypaném stole rozválíme první kousek těsta na kulatý plát o průměru něco málo přes 27 cm (jako šablonu jsme použili plech s tímto průměrem). Poté přendejte na pečící papír a ještě trochu rozprostřete.

15. Plech těsta vymažeme 2-2,5 lžícemi náplně, okraje necháme volné.

16. Podobně rozetřeme druhý kousek těsta. Získaný list překryjte přes první list a dobře jej protáhněte rukama tak, aby jejich okraje byly ve stejné úrovni. Namažte ho stejným množstvím náplně, okraje nechte volné.

S největší pravděpodobností vám zbydou 1-2 lžíce čokoládové pasty: můžete ji přidat do jiných jídel nebo si ji vychutnat se sušenkami či chlebem.

17. Rozprostřete poslední kousek těsta a položte ho na ostatní pláty těsta. Okraje trochu přilepte.

18. Pomocí tvaru 27 cm vykrojte z překrývajících se plátů těsta kruh. Můžete ho nechat větší: nejdůležitější je, aby se miska vešla na plech.

19.Doprostřed plátů těsta dejte misku, sklenici nebo hrnek o průměru 7 cm. Poté je ostrým nožem rozdělte na 16 stejných sektorů.

20. Vezměte z každého 2 sektory těsta a rozválejte je 3x v různých směrech. Pak spojte jejich hlavy. Tím vytvarujete „okvětní lístek“ „květiny“.

21. Postupujte podobně jako u ostatních sektorů těsta. Po vytvarování všech „okvětních lístků“ konce opět slepte k sobě a „stehy“ schovejte pod ně.

22. „Květinu“ zakryjte potravinářskou fólií a nechte ji „odpočívat“ 60 minut při pokojové teplotě.

23.Poté jej namažte žloutkem smíchaným s ½ lžíce mléka pomocí silikonového kartáčku.

24. Pečte „květinu“ 30-35 minut v předehřáté troubě na 180 °C‌.

25. Intre time p UNITED sirup: Do hrnce dejte vodu a cukr. Vařte je 2 minuty od okamžiku varu za pravidelného míchání.

26. Nechte sirup vychladnout.

27. Vyjměte „kytičku“ z trouby a namažte ji vychladlým sirupem (pokud plánujete péct 1-2 dny před dovolenou, můžete množství sirupu zvýšit). Nechat vychladnout.

28.Naporcujte a podávejte „kytičku“ kynutého těsta s čokoládovou náplní. Je chutný, měkký, nadýchaný a lahodný!

Přejeme vám dobrou chuť s vašimi blízkými!

Zdroj:retete